Salsefia | Fundacja Louisa Bonduelle

salsifis-fiche-bonduelle


Salsify dobrze komponuje się z…

Salsefia to warzywa korzeniowe których łagodny, słodki smak jest porównywalny do ostryg (stąd jedna z jego innych nazw, „ostryga warzywna”), szparagów, karczochów lub pasternak. Jest dobrze znany jako doskonały dodatek do zupy, gulasze, oraz zapiekanki, ale można je również jeść na zimno z winegretem. Podobnie jak marchew i cebula perłowa, salsefia może być spożywana w glazurze.

Surowe: Spróbuj z odrobiną dobrze doprawionego winegretu. Młode pędy salsefii są również smaczne i mają smak przypominający cykoria.

Gotowany: Salsify doskonale pasuje do topionego sera. Najlepsi szefowie kuchni również przywrócili modę salsefii w fantastycznych połączeniach z truflami i przegrzebkami!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *