Shiso Plant: smaczna azjatycka mięta krewna

Shiso plant


Roślina shiso jest podstawowym ziołem w krajach Azji Południowo-Wschodniej. Shiso można stosować w różnych potrawach, od zimnych dań z makaronem po gorący ramen, od deserów po napoje. Można go nawet popiekać i usmażyć na pyszną warzywną tempurę.

Niezależnie od tego, czy jesz dużo azjatyckich roślin jako pokarm w domu, czy nie, shiso (zwane również miętą pachnącą) jest dobrym ziołem do uprawy w twoim ogrodzie. Zawiera przeciwutleniacze, witaminę A, żelazo i wapń, a swoimi pięknymi kwiatami może przyciągnąć do ogrodu wiele zapylaczy. Roślina jest odporna na ciepło i jest tylko trochę wybredna, jeśli chodzi o jakość gleby, co czyni ją dość łatwą w uprawie dla początkujących ogrodników.

Shiso jest również znana jako roślina befsztyk, ponieważ mówi się, że jej różowo-czerwone liście wyglądają jak mielona wołowina. Na niektórych obszarach jest również nazywany chwastem grzechotnika, ponieważ gdy pozwoli się tej roślinie samozasiać, może zająć obszar, tak jak robią to inne rośliny z rodziny mięty.

Zobaczmy, jak wyhodować tego pysznego krewniaka mięty, abyś mógł zacząć uprawiać go w domu!

Dobre produkty w Amazon do uprawy Shiso:

Przewodnik szybkiej obsługi

Roślina shiso jest popularnym dodatkiem ziół lub sałatek za granicą. Źródło: jsutcliffe
Popularne imiona) Shiso, perilla, befsztyk, mięta perilla, mięta purpurowa, bazylia chińska, sierść Josepha, ziele grzechotnika
Nazwa naukowa Perilla frutescens
Dni do zbiorów 60-70 dni
Światło Pełne słońce, półcień
Woda 1 cal na tydzień, utrzymuj glebę wilgotną
Gleba Luźny humus, bogaty w materię organiczną
Nawóz Opcjonalny, uniwersalny nawóz
Szkodniki Mszyce, mszyce, pchełki, zwijacze liści, przędziorki, mączliki
Choroby Więdnięcie bakterii, zwilżenie, mączniak rzekomy, rdza

Wszystko o Shiso

Różnobarwny shiso
Różnobarwny shiso jest zarówno zielony, jak i czerwony. Źródło: monicamüller

Shiso jest naukowo znane jako Perilla frutescens i ma kilka pseudonimów. Roślina należy do rodziny miętowych i wygląda jak duża roślina bazylii. Ma miętowy smak, ale smakuje też jak kolendra, bazylia i anyż w połączeniu z goździkami i kminkiem. Ma charakterystyczny smak, w którym na pewno się zakochasz.

Perilla frutescens pochodzi z krajów Azji Wschodniej, więc jest tak popularny w kuchni azjatyckiej. Do gotowania używa się tylko liści, ponieważ łodygi są pokryte małymi włoskami. Roślina była również stosowana w medycynie tradycyjnej w leczeniu różnych problemów zdrowotnych, w tym lęku, astmy, przeziębienia, grypy, bólów głowy i wielu innych dolegliwości.

Roślina może osiągnąć wysokość 1-3 stóp, a liście mogą dorastać do 4 cali długości. Podobnie jak inne rośliny mięty, może szybko się rozprzestrzenić i zająć obszar, jeśli nie będziesz go przycinać. Ma charakterystyczny miętowy aromat, który poczujesz podczas obchodzenia się z rośliną, dzięki czemu praca z nią jest przyjemna.

Roślina jest idealna do uprawy w strefach USDA 10-11, gdzie jest rośliną wieloletnią, ale można ją uprawiać w strefach 2-9 rocznie, jeśli trzymasz ją w słonecznym miejscu i chronisz przed zimnem. Będzie dobrze rosła jako roślina doniczkowa, więc możesz ją zabrać do domu zimą, aby rosła przez cały rok.

Rodzaje Shiso

Do wyboru jest kilka odmian shiso. Wszystkie mają charakterystyczny wygląd, który upiększy Twój ogród, więc rozważ uprawę kilku z nich!

  • Czerwona shiso: Czerwony shiso jest Perilla frutescens var. chrupiący i ma nieco inny smak niż Perilla frutescens. Perilla frutescens var. chrupiący ma lekko cynamonowy smak i ma fioletowe liście o płaskiej powierzchni. Służy do barwienia i przyprawiania dania o nazwie umeboshi, rodzaj marynowanych śliwek.
  • Potargane czerwone shiso: Potargane czerwone shiso jest podobne do czerwonego shiso, ale ma pofałdowaną powierzchnię zamiast płaskiej.
  • Zielony shiso: Zielone shiso to klasyka: płaska powierzchnia i oczekiwany miętowy smak bazylii.
  • Potargane zielone shiso: Potargane zielone shiso to potargana wersja zielonego shiso.
  • Szizo dwukolorowe: Bicolor shiso ma płaską powierzchnię i jest zarówno czerwony, jak i zielony z zielonym na górze i czerwonym na dole.
  • Różnorodny shiso: Różnobarwny shiso jest zarówno czerwony, jak i zielony, ale może mieć oba kolory z każdej strony.

Sadzenie Shiso

Najlepszy czas na sadzenie shiso to wiosna. Rozpocznij nasiona w pomieszczeniu na 8-12 tygodni przed datą ostatniego mrozu. Rozpocznij nasiona na zewnątrz lub przesadzaj rośliny na zewnątrz wiosną, gdy nie ma śladów mrozu, a temperatura utrzymuje się powyżej 45°F (7,2°C).

Shiso można sadzić prawie wszędzie, jeśli jest słonecznie. Świetnie sprawdza się bezpośrednio w ziemi, w pojemnikach i podniesionych zagonach. Pamiętaj, że w wielu miejscach jest uważana za inwazyjną, więc jeśli nie chcesz ryzykować, że roślina przejmie część Twojego ogrodu, najlepszym rozwiązaniem może być pojemnik. Shiso najlepiej rośnie w pełnym słońcu, ale toleruje niewielki cień, więc odpowiednie będzie słoneczne stanowisko z innymi roślinami.

Aby posadzić nasiona, rozsiewaj je w rzędach w odległości 1-2 stóp. Lub wsyp kilka do pojemnika. Nasiona potrzebują światła do wzrostu, dlatego najlepiej jest delikatnie wciskać je w glebę zamiast zakrywać. Nie powinny być głębsze niż ¼ cala. Utrzymuj glebę wilgotną, a nasiona powinny wykiełkować za około dwa tygodnie. Gdy osiągną 3 cale, rozrzedź je, aby rośliny były oddalone od siebie o około 1 stopę.

Aby sadzić sadzonki, wykop dołek o wielkości bryły korzeniowej i wypełnij pozostałą przestrzeń ziemią. Sadzonki należy dobrze podlewać, aż się zadomowią. Shiso powinny mieć stale wilgotną glebę, ale są nieco odporne na suszę.

Opieka

Sadzonka Shiso
Czerwona sadzonka shiso. Źródło: jsutcliffe

Opieka nad shiso jest dość prosta. Rzućmy okiem na wszystko, co musisz wiedzieć.

Słońce i temperatura

Idealne strefy USDA dla shiso to 10 i 11, ale można je uprawiać jako roczną w prawie każdej strefie. Temperatura powinna stale przekraczać 45 ° F (7,2 ° C) podczas sadzenia nasion shiso lub przesadzania.

Shiso nie toleruje temperatur niższych niż 45 stopni Celsjusza, więc musisz je nosić w pomieszczeniu na zimę lub uprawiać je corocznie. Wyhodowanie go w pojemniku pozwoli na łatwe przenoszenie go zimą do domu.

Woda i wilgotność

Shiso powinna zawsze mieć wilgotną, ale dobrze przepuszczalną glebę. Nigdy nie powinieneś widzieć kałuż stojącej wody lub suchej gleby.

Musisz dostarczać swojemu shiso 1 cal wody na tydzień. Woda deszczowa jest idealna, ale uzupełnienie jej wężem wodnym jest całkowicie do przyjęcia. Shiso jest nieco tolerancyjna na suszę, więc pominięcie kilku dni podlewania nie powinno być szkodliwe. Jednak w tym czasie nie będzie rosła tak dobrze.

Najlepszym sposobem na podlewanie shiso jest użycie węży do namaczania, dzięki czemu można podlewać podstawę i uniknąć zamoczenia liści. Najlepiej podlewać rano, aby woda mogła wsiąknąć w ziemię, zanim słońce ją wyparuje. Jeśli musisz podlewać z góry, zrób to bardzo wcześnie rano, aby rośliny miały czas na wyschnięcie w ciągu dnia, aby uniknąć chorób.

Gleba

Shiso najlepiej sprawdzi się w glebie w większości próchnicznej, luźnej i pełnej materii organicznej. Nie toleruje ubogich gleb, ale poradzi sobie z przeciętnymi glebami. Najlepsza będzie gleba bogata w składniki odżywcze. Miej oko na pH gleby, ponieważ najlepiej rośnie w 5,5-6,5.

Dobrze przepuszczalna gleba jest niezbędna, ponieważ zapobiega nadmiernemu podlewaniu roślin, więc upewnij się, że pojemnik ma dziury lub aby ogród nie był zagęszczony.

Nawożenie

Ponieważ rośliny shiso nie są ciężkimi żerami, nie powinno się nawozić więcej niż trzy lub cztery razy w roku. Jeśli na początku używałeś dużo kompostu i dodawałeś go w miarę potrzeb przez cały rok, prawdopodobnie możesz całkowicie uniknąć nawożenia. Jeśli potrzebujesz nawozić, wybierz uniwersalny nawóz płynny lub uniwersalny, wolno działający nawóz granulowany.

Przycinanie

Shiso nie wymaga dużego przycinania. Gdy rośnie, możesz uszczypnąć końcówki łodyg nad węzłami liści, aby promować krzaczasty wzrost. Jeśli regularnie zbierasz liście, powinno to być wszystko, czego potrzebuje. Może być konieczne przycięcie jej, jeśli nie zbierasz plonów wystarczająco szybko lub jeśli może urosnąć trochę za duże w stosunku do jego obszaru.

Propagacja

Shiso chętnie samozasiewa się i może przejąć kontrolę nad obszarem. Jeśli mieszkasz w wystarczająco ciepłym miejscu, aby mogła rosnąć jako roślina wieloletnia, twoja obecna roślina będzie rosła wraz z nowymi sadzonkami z upuszczonych nasion. Może dość szybko wymknąć się spod kontroli, więc pamiętaj, aby przyciąć kwiaty.

Typowe rozmnażanie odbywa się tylko przez nasiona. W przeciwieństwie do innych miętówek, Perilla nie produkuje rozłogów.

Zbieranie i przechowywanie

zielony shiso
Zielony shiso ma nieco inny profil smakowy niż niektóre czerwone odmiany. Źródło: nstop

A teraz chwila, na którą cierpliwie czekałeś: żniwa! Zbieranie liści shiso jest proste i można to robić przez cały sezon wegetacyjny.

Żniwny

Możesz zacząć zbierać liście shiso około dwóch miesięcy po ich posadzeniu i kontynuować to przez kilka miesięcy.

Aby zebrać shiso, pokrój łodygę nad parą liści. Używaj ostrych, czystych nożyczek, aby nie uszkodzić rośliny ani nie rozprzestrzenić choroby. Wytnij tyle, ile potrzebujesz, a roślina będzie dalej rosła.

Przechowywanie

W przypadku krótkiego przechowywania, umieść shiso w zamykanej plastikowej torbie z wilgotnymi ręcznikami papierowymi. Powinno to trwać około czterech dni.

W przypadku długotrwałego przechowywania można je wysuszyć na powietrzu lub liofilizować, układając liście na blasze na kilka dni w ciepłym miejscu lub w zamrażarce. Możesz również przechowywać je w pojemniku w lodówce warstwami z solą pomiędzy każdą warstwą liści.

Rozwiązywanie problemów

Nawyk wzrostu Shiso
Rośliny Shiso rosną wysokie i mają podobny pokrój do bazylii. Źródło: hape662

Uprawa shiso jest generalnie bezproblemowa, ale jest kilka rzeczy, na które należy zwrócić uwagę.

Rosnące problemy

Realistycznie rzecz biorąc, jedynym rosnącym problemem, jaki możesz mieć ze swoją miętą pachnącą, jest to, że będzie ona dosłownie rosła wszędzie. Podobnie jak inne rośliny z tej samej rodziny, co mięta, rosnąca shiso rośnie w miejscach, gdzie rok wcześniej wyprodukowała nasiona. Jeśli chcesz powstrzymać swoją fioletową perillę lub upewnić się, że nie pojawiają się wszędzie niespodziewane zielone liście shiso, rozważ hodowlę shiso w pojemnikach zamiast umieszczania jej w ziemi. Usuń kwiaty, gdy wydają się zmniejszać prawdopodobieństwo samosiewu.

Szkodniki

Istnieje kilka szkodników, które możesz znaleźć wokół swojego shiso. Mszyce mogą być czarne, zielone, czerwone, żółte, brązowe lub szare i żywią się sokiem w roślinie. Możesz użyć mydła owadobójczego, oleju neem lub organicznych pestycydów, takich jak pyretryna, aby je zabić, lub możesz przyciągnąć biedronki, ponieważ lubią je jeść.

Robaki żywią się łodygami roślin u podstawy gleby i odcinają roślinę, oraz wałki do liści to gąsienice, które zjadają liście i używają jedwabiu do zwinięcia i zawieszenia się na liściach. Obu tym można zapobiec, chroniąc rośliny osłonami rzędów. Możesz użyć pestycydów, aby się ich pozbyć lub użyć Bacillus thuringiensis (BT) jako naturalnego zwalczania szkodników.

Chrząszcze pcheł, przędziorków, oraz mączliki są małymi robakami, które żywią się roślinami. Przędziorki wstrzykują toksyny do roślin, a pchełki mogą przenosić choroby. Mydła owadobójcze to dobry sposób na pozbycie się tych szkodników. Płodozmian z innymi rodzinami roślin to dobry sposób, aby im zapobiegać.

Choroby

Shiso generalnie nie ma wielu chorób, ale jest kilka, które może mieć od czasu do czasu. Więdnięcie bakteryjne może być przenoszony przez pchełki i powoduje żółte smugi na liściach. Tłumienie oraz mączniak rzekomy to grzyby spowodowane zbyt dużą wilgocią. Chorobom tym można zapobiegać poprzez płodozmian oraz podlewanie u podstawy rośliny i unikanie liści. Porażone liście lub całe rośliny można usunąć, aby zapobiec ich rozprzestrzenianiu się.

Rdza powoduje rdzawe plamy na roślinach. Fungicyd miedzi może być stosowany do leczenia ognisk światła, ale obracanie upraw i usuwanie zainfekowanych roślin pomoże zapobiec rozprzestrzenianiu się.

Często Zadawane Pytania

Czerwony shiso w kwiecie
Shiso w kwiacie. Źródło: rafa59

P: Czy shiso jest rośliną inwazyjną?

Odp.: Podobnie jak inne miętówki, shiso szybko rośnie i łatwo się samosiewa. Jest uważany za inwazyjny w niektórych częściach Stanów Zjednoczonych, gdzie ludzie pozwalają mu swobodnie rosnąć. Można go jednak łatwo kontrolować w ogrodzie.

P: Czy shiso to roślina wieloletnia?

Odp .: Shiso rośnie jako roślina wieloletnia w strefach USDA 10-11, ale jest rośliną jednoroczną w strefach 2-9.

P: Czy shiso lubi pełne słońce?

Odp.: Shiso najlepiej rośnie w pełnym słońcu, ale może tolerować półcień.


Zielone kciuki za tym artykułem:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *