Skąd wiesz, kiedy kompost jest gotowy?

When Compost is Ready


Kompostowanie to magiczny proces zbierania wybranych śmieci i produktów odpadowych, wrzucania ich do sterty (lub kompostownika), a nawozowe gnomy zamieniają je w kompost klasy A – a przynajmniej tak wielu wierzy.

W rzeczywistości kompostowanie to seria zdarzeń związanych z rozkładem tych produktów odpadowych (a nawet trawieniem), aż wszystko, co pozostaje, to kupa owadów i bakterii.

Szpilka

Ale podczas gdy Matka Natura kompostuje, ponieważ było co kompostować, ludzie wciąż są całkiem nowi w tej idei i łatwo się pogubić lub sfrustrować.

I to prowadzi nas do aktualnego tematu: Ile czasu zajmuje pryzmie kompostu wykonanie swojej pracy i skąd wiesz, kiedy ten wspaniały pokarm roślinny jest gotowy do użycia?

To może być bardzo skomplikowane pytanie ze względu na wiele zmiennych.

Przyjrzyjmy się niektórym z tych zmiennych, sposobom sprawdzenia, czy kompost jest gotowy i jak go zebrać.

Jak działa kompostowanie?

Zanim zaczniemy określać, kiedy kompost jest gotowy, ważne jest, aby zrozumieć, jak działa sam proces.

Proces kompostowania składa się z czterech faz, z których każda ma istotny wpływ na produkt końcowy.

Faza mezofilna

Czasami określany jako kompostowanie na zimno, jest to stan początkowy, w którym będzie znajdować się twój stos kompostu.

Na tym etapie materiały brązowe (węgiel) i zielone (świeże) są rozkładane przez orkiestrę aktywności bakterii, substancji chemicznych, owadów i robaków.

Tutaj zapach zgnilizny ma tendencję do zanikania, co utrudnia lub wręcz uniemożliwia identyfikację poszczególnych materiałów.

Faza termofilna

Ten drugi etap, znany również jako kompostowanie na gorąco, dodatkowo przetwarza kompost w delikatną mieszankę nieodróżnialnych składników w znacznie szybszym tempie.

Osiągnięcie tego stanu rozkładu wymaga dużo dodatkowej pracy, więc rzadko zdarza się to w kompostowaniu domowym.

Jednak dodatkowy wysiłek niszczy szeroką gamę patogenów i wszelkich nasion w kompoście, czyniąc go bezpiecznym i sterylnym.

Faza chłodzenia

Ta faza jest szczególnie potrzebna, jeśli nie pominięto fazy termofilnej, ale nadal odgrywa ważną rolę, nawet jeśli kompost nigdy nie osiąga temperatury.

Ten etap spowoduje, że twój stos kompostu będzie miał tylko połowę objętości w stosunku do początku.

Ponadto trochę wysusza mieszankę i zapewnia, że ​​jest gotowa do użycia.

Faza utwardzania

Ten ostatni etap jest kolejnym, o którym ludzie często zapominają, ponieważ jest bardzo podobny do fazy stygnięcia.

Jednak właściwa pielęgnacja pomaga zapewnić najlepszą możliwą jakość dodawania go do ogrodu i znacznie zmniejsza ryzyko częściowego kompostowania.

Jak długo trwa kompostowanie?

To będzie pytanie, które zbija z tropu większość ludzi.

Czas potrzebny na kompostowanie zależy od zastosowanej metody (i materiałów), a także od tego, ile wysiłku wkładasz w ten proces, więc przyjrzyjmy się, jak te dwie zmienne mogą wpłynąć na czas kompostowania.

Czas zależy od metody i treści

W rzeczywistości istnieje wiele różnych metod kompostowania, a to, co dodasz do kompostu, również może mieć ogromny wpływ.

Na przykład rozdrobniona tektura kompostuje się w ciągu zaledwie 2 do 3 miesięcy, podczas gdy metoda lasagne zajmuje około roku.

W rzeczywistości wiele metod kompostowania zajmie około 1 roku, o ile nie wyrzucasz całych skórek bananów lub innych dużych kawałków bezpośrednio na stos.

Należy zauważyć, że dodanie zbyt dużej ilości wody do kompostu może spowodować konieczność dodania większej ilości brązowego materiału, co nieznacznie wydłuży całkowity czas kompostowania.

Czas zależy również od poświęcenia

Jak w przypadku wszystkich dobrych rzeczy, im więcej wysiłku włożysz, tym lepsze wyniki.

W przypadku kompostowania możesz pominąć dwie fazy, jeśli nie masz nic przeciwko produktowi znacznie poniżej standardu, który może przenosić choroby lub wytwarzać chwasty.

Podobnie, jeśli zrobisz ogromny stos kompostu, kompostowanie zajmie (naturalnie) znacznie więcej czasu niż mały stos.

Przepuszczanie odpadów spożywczych przez blender lub rozbijanie ich w inny sposób na małe kawałki może oznaczać różnicę między wydajnym kompostowaniem a wspaniałym wysypiskiem, którego rozpoczęcie może zająć całe wieki.

A potem jest obracanie kompostu.

Ten ważny krok (zwłaszcza w fazie termofilnej) pomaga zapewnić równomierne kompostowanie i wydajny rozkład materiału przez mikro i makro czynniki, takie jak owady, dżdżownice i bakterie.

Kompost można przerzucać co 2-3 dni, jeśli środek osiągnął złotą strefę temperatury od 100° do 120° stopni Fahrenheita, ale możesz też odczekać tydzień lub dwa między zwrotami.

Pamiętaj tylko, że każde opóźnienie w toczeniu jest równoznaczne z opóźnieniem w produkcie końcowym.

Podpisuje, że Twój kompost może być gotowy

Istnieje kilka oznak, że kompost jest gotowy do zbioru, w tym:

  • Stos skurczył się mniej więcej o połowę w stosunku do pierwotnego rozmiaru.
  • Kompost pachnie brudem, a nie śmieciami.
  • Podczas przesiewania kompostu nie można znaleźć identyfikowalnych śladów czegokolwiek, co dodałeś.
  • Kompost jest ciemny i kruchy w dotyku jak dobry leśny brud.
  • Kompost ostygł (jeśli śledziłeś cały proces).

Test rzodkiewki i problemy z niedokończonym kompostem

Jest to tani i skuteczny sposób na przetestowanie kompostu, ponieważ rzodkiewki nie tylko szybko kiełkują, ale są bardzo wrażliwe na wiele problemów, jakie może powodować niedokończony kompost.

Po prostu weź trochę kompostu i posadź kilka nasion rzodkiewki.

Jeśli wykiełkują w zdrowe sadzonki, Twój kompost jest gotowy.

Jednakże, jeśli proces kompostowania jest niekompletny, kilka skutków ubocznych zaszkodzi lub zabije rzodkiewki, w tym:

  • Pojawienie się chorób lub szkodników
  • Uduszenie spowodowane przez kompost zużywający azot i tlen do dalszego rozkładu
  • Oparzenia w wyższych temperaturach spowodowanych ciągłym rozkładem
  • Brak kiełkowania z powodu obecności fitotoksyn

Aby upewnić się, że rzodkiewki nie wyszły z kompostu, upewnij się, że masz również grupę kontrolną, z którą możesz porównać tempo wzrostu.

Zbieranie kompostu

Zbiór jest trochę bardziej skomplikowany niż zwykłe zbieranie całego kompostu, ale niewiele.

Będziesz chciał usunąć każdy niedokończony materiał kompostowy (wiele osób lubi używać półcalowych ekranów do odsiewania niedokończonych kawałków).

Całkowicie skompostowany materiał można zebrać do swojego ogrodu.

Po usunięciu gotowego materiału wrzuć niedokończony kompost z powrotem do kosza lub stosu i zacznij dodawać świeże warstwy materiału na wierzch, aby ponownie rozpocząć proces kompostowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *