Squash | Fundacja Louisa Bonduelle

courge-squash-zucca


Pochodzenie: Ludzie już je konsumowali w Meksyk około 7000 lat pne, a kabaczki i cukinie są szeroko rozpowszechnioną tradycją w Stanach Zjednoczonych. Indianie od wieków stosowali komplementarną, mieszaną technikę uprawy zwaną „trzema siostrami”: kukurydza, fasola i kabaczek są sadzone razem, aby każda roślina przyczyniała się do wzrostu i przetrwania pozostałych dwóch. Dziś kabaczki uprawiane są głównie w Chinach, Indiach, Rosji, Iranie, Stanach Zjednoczonych, Egipcie i Ukrainie.

Odmiany: Cylindryczne, okrągłe, wydłużone, białe, zielone, żółte, beżowe lub pomarańczowe, niezależnie od wielkości, kabaczki są zadziwiająco różnorodne.

Znanych i uprawianych jest kilka odmian:

  • dynia piżmowa i spaghetti (Cucurbita moschata)
  • hubbard, czerwone kuri i dynia jaskrowa (dyniowate maksima)
  • cukinia, klejnot i pattypan squash również należą do tej dużej rodziny, ale należą do innego gatunku (Cucurbita pepo).

Wśród tych odmian znajdują się dwie ogólne kategorie: dynia letnia i dynia zimowa.

Letnie kabaczki mieć cienką skórę; są bardziej kruche i nie mogą być przechowywane tak długo. Zbierane są bardzo młode i niedojrzałe (zielona i żółta cukinia).
Zimowe kabaczki można przechowywać dłużej, a ich miąższ jest słodszy, suchszy i pomarańczowo-kolorowy (dynia, czerwone kuri).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *