Uprawa jarmużu późnego sezonu, aby uzyskać więcej koloru, tekstury i smaku


Gdy osiedlamy się w naszych letnich ogrodach na Środkowym Zachodzie, jesień wydaje się być odległą przyszłością. Jednak sezon jesienny zawsze wydaje się nadejść, zanim się zorientujemy. A przy odrobinie przewidywania i planowania możemy cieszyć się korzyściami w postaci koloru, tekstury i smaku jarmużu (Brassica oleracea cvs., Strefy 7–11) wraz ze spadkiem temperatury. Nawet jeśli uwzględnisz jarmuż w swoim wiosenno-letnim ogrodzie, wartość kolejnego nasadzenia zdasz sobie sprawę, gdy chłodniejsza jesienna pogoda spowoduje intensywniejsze zabarwienie wielu odmian jarmużu i wabi najlepszy smak (słodko-orzechowy) tych odpornych na zimno, warzywa liściaste.

Zdjęcie: Mark Dwyer

Chłodne temperatury zachęcają do najlepszych ubarwień liści

Odporny i odporny na zimno w niższych temperaturach (do 20°C), wiele odmian jarmużu uzyskuje intensywniej kolorowe liście późnym latem i jesienią, a najlepsze ubarwienie pojawia się, gdy wieczory stają się lekko oszronione. Chociaż jarmuż jest jadalny, wiele rodzajów jarmużu zostało opracowanych głównie z myślą o intensywności jesiennego koloru, z silnymi nutami bieli, różu i bordo. Zwinięte jarmuże oferują niesamowitą gamę tekstur w ogrodzie i są naprawdę „ozdobnymi artykułami spożywczymi”.

Kale też nie garbi się w kuchni?

Liście jarmużu, często wykorzystywane jako microgreens, również osiągają szczytowy smak po lekkim mrozie. Jarmuż jest wspaniałym i zdrowym dodatkiem do smoothie, a delikatne liście są pyszne w sałatkach. Jarmuż można gotować na parze, smażyć lub zastąpić szpinak w szerokiej gamie przepisów. Liście jarmużu można dobrze przechowywać przez co najmniej tydzień w lodówce w luźnej plastikowej torbie z wilgotnym ręcznikiem papierowym. Pół szklanki jarmużu zawiera dzienne zapasy witamin A i C, sporo wapnia i tylko 22 kalorie. Wystarczy powiedzieć, że jarmuż jest jedną z najbardziej odżywczych roślin na świecie. Jego zalety można rozszerzyć, gdy liście zostaną przetworzone i zamrożone.

Jarmuż jest łatwy w uprawie przy odrobinie pielęgnacji i odpowiednich warunkach

Jarmuż wymaga żyznej gleby, którą należy uzupełnić kompostem, jeśli jest dostępny. Chociaż woli pełne słońce, jarmuż może tolerować półcień. Nasiona jarmużu można wysiewać z wyprzedzeniem, a nowe sadzonki wstawić na otwarte przestrzenie w ogrodzie warzywnym. Od zasiewu do zbioru jarmużu trwa około trzech miesięcy, więc czas „integracji jarmużu” odpowiednio do tego, aby cieszyć się jesienią. Wiele centrów ogrodniczych i szkółek sprzedaje również rośliny jarmużu późnym sezonem, przede wszystkim ze względu na ich wartość ozdobną, która nie jest bez znaczenia.

Utrzymywanie korzeni mulczowanych i chłodnych oraz dobre nawadnianie zapewnia najlepszy smak roślin i liści. Zbierz liście z boków, odrzucając pożółkłe lub postrzępione liście, ale unikaj uszkodzenia środka rośliny i pozostaw co najmniej cztery liście nienaruszone. Od czasu do czasu sprawdzaj jarmuż pod kątem potencjalnych problemów z owadami i chorobami.

Ulubiony jarmuż do ogrodu i kulinarnej przyjemności

Zbadaj szeroką gamę jarmużu do ogrodu późnego sezonu, aby dodać koloru i zainteresowania, ale także pod kątem znaczącego smaku i wartości odżywczych zapewnianych przez to super jedzenie. Oto niektóre z moich ulubionych wyborów dotyczących koloru, tekstury i smaku ogrodu.

Nero di Toscana jarmuż
Zdjęcie: Mark Dwyer

„Nero di Toscana” (syn. „Czarny Toskańczyk”). Ten wybór jest uważany za jedną z najlepiej smakujących odmian i jest ceniony przez szefów kuchni we Włoszech. Dzięki niesamowitym niebiesko-zielonym, pomarszczonym liściom jarmuż ten jest również godną uwagi ozdobą przez cały sezon wegetacyjny.

Jarmuż Mądrowy
Zdjęcie: Mark Dwyer

„Mączka”. Jest to bardzo odporny na zimno jarmuż o wąskich, mocno zwiniętych liściach. Jadalna i jednocześnie ozdobna odmiana ta wciąż pojawia się jako jedna z najpopularniejszych w kuchni.

Jarmuż Prizm
Zdjęcie: Mark Dwyer

„Pryzmat”. Ten zwycięzca All-America Selections (AAS) 2016 ma krótkie, zwarte liście z falbaną, ma doskonały smak i jest uniwersalną odmianą również do ozdoby. Delikatna konsystencja tej odmiany jest zauważalna zarówno z bliska, jak iz daleka w ogrodzie.

Jarmuż Starbor
Zdjęcie: Mark Dwyer

„Starbor”. Drobno zwinięte, niebiesko-zielone liście tej kompaktowej, wysokoplennej odmiany są idealną skalą do zbioru całej rośliny. To fajny jarmuż do ciasnego ogrodu w rzędzie lub pojemniku.

Czerwona jarmuż Glamour
Zdjęcie: Mark Dwyer

„Czerwony glamour”. Chociaż jest jadalny, ten zwycięzca AAS 2011 jest typem liścia z frędzlami o błyszczących liściach, które mają jaskrawy, jaskraworóżowy kolor, który rozciąga się aż do jesieni. Ten jarmuż wygląda świetnie przez cały sezon wegetacyjny, a z wiekiem pięknieje.

Jarmuż Redbor
Zdjęcie: Mark Dwyer

„Redbor”. Od dawna popularny jako roślina ozdobna, ten jarmuż ma potargane, fioletowo-czerwone liście o intensywnym kolorze i fakturze, które poprawiają się jesienią. Chociaż jadalny, ten wybór jest powszechnie sprzedawany ze względu na jego wygląd w szkółkach i centrach ogrodniczych.

— Mark Dwyer jest kierownikiem ogrodu w Edgerton Hospital Healing Garden w Edgerton w stanie Wisconsin i obsługuje Landscape Rescriptions by MD.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *