Utwardzanie czosnku do długotrwałego przechowywania

Curing garlic


Wyhoduj plon czosnku, a będziesz miał zbiory czosnku. Następnie nadszedł czas na zachowanie smaku i trwałości poprzez peklowanie cebulek czosnku. Nie ma nic lepszego niż świeżo zebrany czosnek, ale utwardzone ząbki czosnku mają cały pyszny smak, którego oczekujesz od swojego ogrodu warzywnego.

Istnieje wiele sposobów leczenia czosnku, z których każdy ma swoje zalety. Sposób leczenia może determinować sposób przechowywania czosnku. To, ile masz miejsca, wpływa również na procedurę peklowania, a także rodzaj uprawianego czosnku.

Omówmy więc różne sposoby leczenia czosnku i porozmawiajmy o wszystkim, co musisz wiedzieć, gdy cebulki czosnku wysychają. Może zastanawiasz się, czy w ogóle uprawiać czosnek! W takim przypadku, zanim posadzisz te sadzonki czosnku, przeczytaj ten przewodnik, aby zobaczyć, który plan leczenia najlepiej pasuje do Twojej sytuacji.

Rodzaje cebulek czosnku

Peklowanie czosnku umożliwia przechowywanie go do późniejszego wykorzystania. Źródło: undergroundbstard

Istnieją dwa podstawowe rodzaje czosnku: twardy i miękki. Różnorodność uprawianego czosnku ma ogromny wpływ na to, jak czosnek wysycha. Więc zanim przejdziemy do metod peklowania, omówmy najpierw rodzaje czosnku.

Czosnek Twardy

Jednym ze sposobów, aby dowiedzieć się, czy uprawiasz czosnek twardy, jest spojrzenie na łodygę. Łodyga odmiany o twardej szyjce wystaje ze środka w pełni dojrzałych cebul w grubym cylindrze. To są okłady czosnkowe. Liście twardych szyjek są wyprostowane, a z nich wykwita jeden bardzo mocny kwiat. Twarde szyjki mają większą główkę czosnku, a każdy ma mniej ząbków czosnku. Sztywna łodyga przechodzi przez środek cebulki czosnku do jej strefy korzeniowej.

Czosnek słonia to jedna z popularnych odmian o twardej szyi, którą lubi uprawiać wielu ogrodników. Ta roślina czosnkowa ma duże cebulki z zaledwie 4 pojedynczymi ząbkami. Wiele odmian czosnku z fioletowymi paskami to również odmiany typu hardneck. Jedną z rzeczy, na którą należy zwrócić uwagę w przypadku twardych karków, jest to, że nie przechowują tak długo, jak czosnek z miękkiej szyi i nie muszą być tak długo utwardzane. Zazwyczaj odmiany z twardą szyjką są suszone tylko przez kilka tygodni, ponieważ szyjka jest znacznie bardziej sucha w czasie zbiorów niż odmiany z miękką szyjką.

Czosnek Miękka Szyja

Świeży czosnek odmiany softneck jest najczęściej sprzedawany w sklepach spożywczych. Zamiast stosów mają zielone liście, które mają żółte lub brązowe końcówki i opadają, gdy nadejdzie czas zbioru czosnku. W jednej żarówce jest znacznie więcej segmentów, a w całym stanie zachowują się znacznie dłużej. Ponieważ ich szyjki są bardziej elastyczne, miękkie szyje wymagają utwardzania w celu dłuższego przechowywania. Zewnętrzna owijka bańki również nie jest tak wytrzymała jak typy z twardą szyjką i ogólnie mają mniejszy rozmiar bańki.

Czosnek karczochowy to najczęściej uprawiana komercyjnie odmiana o miękkiej szyi. W pełni dojrzałe mogą mieć nawet 20 ząbków. Uprawia się je ze względu na ich żywotność, co umożliwia pomyślną uprawę całej rośliny. To czosnek, który wszyscy znamy ze sklepu spożywczego.

Zanim zdecydujesz się poświęcić czas i energię na leczenie, upewnij się, że masz odmianę, która tego potrzebuje. Niektóre odmiany z twardymi szyjkami nie przechowują się wystarczająco długo, aby proces utwardzania był realną opcją. Po kilku miesiącach goździki mogą się wysychać. Odłóż te odmiany na bok, aby uzyskać bardziej natychmiastowe użycie. Podobnie uszkodzone goździki mogą zepsuć lekarstwo na dobre goździki. Będziesz chciał to uporządkować przed założeniem stacji utwardzania.

Preparaty do peklowania czosnku

Powiesić suszenie czosnku
Wieszanie czosnku do wyschnięcia może być bardzo skuteczne. Źródło: Por 'N’ Bounds

Na początek musisz wiedzieć, jak i kiedy zbierać czosnek. Możesz zbierać czosnek na czas, wiedząc, że gdy czosnek wyrośnie, będzie gotowy o określonej porze roku. W przypadku miękkich szyjek, gdy jedna trzecia liści żółknie, nadszedł czas, aby wykopać widelec i zacząć zbierać czosnek. Zawsze sprawdzaj jedną żarówkę przed zebraniem pozostałych. Jeśli testowałeś jedną i okazało się, że nie jest wystarczająco duża, gdy połowa liści jest pożółkła, nadszedł czas, aby wyciągnąć resztę.

Wybierz czosnek, który można wyleczyć. Te, które mają uszkodzone, miękkie goździki należy usunąć i zużyć w ciągu kilku godzin do kilku dni. Każdy kiełkujący czosnek należy również wyjąć z peklującej kiści. Zachowaj je do sadzenia wczesnym latem lub jesienią. Wszystkie ząbki, które mają kiełki czosnku, należy spożyć lub później posadzić czosnek.

Przygotuj je do utwardzania. Przed utwardzeniem usuń brud z korzeni, pozostawiając je nienaruszone wraz z liśćmi. Kiedy sprzątasz i zbierasz, trzymaj je z dala od bezpośredniego światła. Uważaj, aby nie uszkodzić ich ani nie uszkodzić podczas przenoszenia i przygotowywania. Są wrażliwe i łatwo ulegają siniakom.

Metody peklowania czosnku

Peklowanie czosnku na stojakach do suszenia
Czosnek z miękką szyjką jest często suszony na takich stojakach do suszenia. Źródło: organiczny maven

Nie ma to jak suszony czosnek, który sam wyhodowałeś. Porozmawiajmy więc o różnych metodach przedłużania trwałości żarówki. Wtedy możesz mieć swój własny czosnek, kiedy tylko chcesz! Należy pamiętać o każdej metodzie: żadna z twoich cebulek nie powinna być wystawiona na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, a uszkodzone cebulki nie powinny towarzyszyć twojemu drugiemu czosnkowi gotowemu do peklowania.

Peklowanie pęczkowe

Zawieś pęczki na hakach sufitowych lub krokwiach, aby utwardzić się przez dwa tygodnie. W tej sytuacji będziesz potrzebować wystarczająco dużej przestrzeni, aby pomieścić twoje bukiety i dobrej cyrkulacji powietrza. Może to mieć postać małego wentylatora elektrycznego lub większego wentylatora pudełkowego, ale powinny być włączone przez cały czas leczenia. Temperatura w pomieszczeniu do utwardzania powinna być zbliżona do temperatury pokojowej do 80 stopni Fahrenheita. Utrzymuj wilgotność względną od 60 do 70%. Więcej może spowodować pleśń lub będzie wymagało więcej czasu na utwardzenie (do sześciu tygodni).

Gdy papierowa skórka, a także liście i korzenie są całkowicie suche, są gotowe do długotrwałego przechowywania. Ta metoda jest najlepsza dla osób z małymi zbiorami i dużą przestrzenią do dojrzewania. Kiedy zbierasz czosnek, pamiętaj, że mniejsze grona będą całkowicie utwardzone w ciągu około trzech tygodni. Większe pęczki będą miały mniejszy ruch powietrza i utwardzenie będzie trwało dłużej.

Utwardzanie w stojaku

Połóż czosnek na stojaku poziomo, aby wyleczyć całe cebule. Obowiązują tutaj te same warunki, które są potrzebne przy utwardzaniu w pionie. Znajdź dobrze wentylowane miejsce w zakresie od 70 do 80 stopni. Zapewnij umiarkowaną wilgotność i dobry ruch powietrza. Gdy cebulki są w pełni utwardzone, papierowe opakowania będą suche i łamliwe.

Jeśli nie uprawiasz czosnku na dużą skalę, może to nie być dla Ciebie najlepsza opcja. Regały nie są powszechnie dostępne i często trzeba je konstruować. Zajmują też dużo miejsca. Jeśli są zbudowane niewłaściwie, mogą blokować cyrkulację powietrza potrzebną do utwardzania. Mimo to, jeśli masz dostęp do stojaka lub materiałów do jego wykonania, jest to realna opcja utwardzania. Ta metoda zajmuje jednak do 2 tygodni, dzięki czemu przestrzeń wymaga kompromisu na mniej czasu.

Utwardzanie netto

Zawieś każdą żarówkę w pionowej siatce, ogrodzeniu lub drucie z kurczaka. Ta metoda jest podobna do metody peklowania, ale oszczędza dużo miejsca. Stosując siatkę pionową, zagęszczasz przestrzeń w jedną płaszczyznę, która może zawisnąć w kuchni bez bezpośredniego światła. Ta metoda może wyleczyć o wiele więcej czosnku niż metodą pęczkową. Podobnie jak w przypadku innych trybów, potrzebujesz stałej dobrej cyrkulacji powietrza i średniej wilgotności.

W ten sposób będziesz miał „ściany” czosnku. Trzymaj wentylator w pudełku lub wentylator elektryczny przez 3 do 4 tygodni, kiedy opakowania żarówek są suche i kruche, są gotowe. Następnie przygotuj każdą żarówkę do długotrwałego przechowywania.

Żarówki do oplatania lub przycinania

Po utwardzeniu czosnku przytnij liście z cebulek lub zapleć je w warkocz. Oplatanie liści zapewnia najdłuższe możliwe przechowywanie czosnku. Wygląda ładnie i nadaje im piękny estetyczny wygląd, którego mogą nie mieć przycięte żarówki. Aby je zapleść, odetnij korzenie i usuń pozostały brud z żarówki. Następnie zwiąż trzy cebulki sznurkiem. Zrób tutaj podstawowy warkocz, zachowując prostotę z zaledwie trzema żarówkami lub włączając inne, aby uzyskać bardziej skomplikowany, wielopoziomowy projekt. Następnie zwiąż koniec sznurkiem i zawieś żarówki w kuchni, gdzie będziesz mieć do nich dostęp do gotowania.

Przycinanie żarówek również ma swoje zalety. Jest to nie tylko szybszy sposób na oczyszczenie czosnku do przechowywania, ale także zapobiega łuszczeniu się skórki czosnku. Tutaj użyj ostrych nożyczek lub sekatora i odetnij około jednego cala nad wierzchołkiem żarówki. Następnie przechowuj każdą żarówkę w siatkowych torebkach. Usuń największe cebule do późniejszego sadzenia, ponieważ małe cebulki będą produkować mniejsze cebule w późniejszych zbiorach. Największe goździki są tym, czego szukasz.

Czosnek Twardy Czosnek

Ze względu na sztywność karków, czosnek o twardym karku można czasem postawić na szyi w celu wyleczenia. Ta metoda wygląda dziwnie i najlepiej jest wykonywać ją na obszarze bez wiatru i umiarkowanej wilgotności. Rozłóż liście we wszystkich kierunkach, aby zapewnić pewną stabilność, i postaw je na sztywnej szyi z cebulką w powietrzu. Ta metoda nie jest najlepsza dla osób ze zwierzętami domowymi lub dziećmi, które mogą przewrócić cebulki, ponieważ ryzykujesz potencjalne stłuczenie cebulek, ale może być skutecznym rozwiązaniem, jeśli nie masz dużo do wyleczenia.

Przechowywanie czosnku

Peklowanie czosnku twardej szyi
Odmian o twardej szyi nie można zaplatać, ale można je powiesić do wyschnięcia. Źródło: stumptownpanda

Niezależnie od tego, czy przechowujesz czosnek do gotowania, czy robisz czosnek w sprayu, który pomoże Ci w utrzymaniu ogrodu, masz wiele opcji. Możesz zamrozić czosnek w torebkach do zamrażania w prawie każdej postaci poza skórką. Obrane goździki, posiekane, posiekane: wszystkie można zamrozić. Możesz nawet zamrozić czosnek. Wszystkie te zamrożone części czosnku zachowają się do 6 miesięcy.

Jedną z pysznych metod przechowywania czosnku jest konserwowanie go w oleju. Musisz go najpierw ugotować przed przechowywaniem czosnku w oleju, ponieważ bakterie obecne na skórze mogą się rozwijać i powodować zatrucie jadem kiełbasianym. Obrany czosnek gotujemy w wodzie przez dwie minuty. Następnie odsącz je i wlej do oliwy z wybranymi przyprawami. Przechowują przez dwa miesiące w temperaturze pokojowej.

Proszek czosnkowy zadziwia tych, którzy nie wiedzą, jak go przetwarzać. Ale jest to całkiem proste, o ile masz w pobliżu odwadniacz. Pokrój obrany czosnek na cienkie plasterki i rozłóż w suszarce w temperaturze 150 stopni, aż będzie wystarczająco kruchy, aby łatwo zmiażdżyć go w dłoni. Następnie zmiel go do pożądanej konsystencji. Działa do tego moździerz i tłuczek lub blender. Przechowuj go w hermetycznym pojemniku, a czosnek w proszku będziesz mieć nawet przez dwa lata.

Często Zadawane Pytania

Peklowanie do góry nogami czosnku twardego
Postawienie czosnku twardego na jego sztywnej szyi może być sposobem na jego wysuszenie. Źródło: grongar

P: Czy konieczne jest peklowanie czosnku?

Odp .: Tak nie jest, ale peklowanie czosnku domowego jest świetnym sposobem na zachowanie smaku i trwałości tych cebul.

P: Jak długo czosnek musi się leczyć?

Odp.: Do wyleczenia czosnku potrzeba co najmniej dwóch tygodni i do sześciu tygodni w przypadku niektórych odmian z miękką szyjką.

P: Czy można jeść czosnek natychmiast po zbiorze?

O: Rzeczywiście, można, ale smak będzie znacznie lżejszy niż odpowiednio utwardzony czosnek. Odmiany o twardej szyjce nie powinny wymagać tak intensywnego dojrzewania i mogą być spożywane od razu.


Zielone kciuki za tym artykułem:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *