Wskazówki i porady dotyczące uprawy czosnku


Jeśli byłeś na targu w lipcu i sierpniu, bez wątpienia napawałeś oczy wspaniałymi cebulkami czosnku, świeżo wyrwanymi z ziemi zaledwie kilka tygodni temu. Pojawienie się tych ostrych przysmaków może sprawić, że uwierzysz, że jest to uprawa letnia jak każda inna: sadzi się wczesną wiosną i zbiera, gdy temperatura zaczyna robić się naprawdę smaczna. Ale tak nie jest. Czosnek jest sadzony późną jesienią rok wcześniej, a następnie wyrywany wiele miesięcy później. Teraz nadszedł czas, aby zacząć myśleć o uprawie czosnku w 2023 roku. Poniższe porady i wskazówki pomogą Ci kupić odpowiedni rodzaj czosnku i prawidłowo zasadzić ząbki nasion.

Czosnek występuje w wielu nazwanych odmianach

Czosnek należy do najstarszych roślin uprawnych — i to z wielu doskonałych powodów. Nie tylko jest bogaty w witaminy i minerały (witamina B6, mangan, selen, witamina C), ale także ma liczne właściwości zdrowotne ze względu na główny składnik aktywny, czyli związek zawierający siarkę, allicynę. Jest również bardzo łatwy w uprawie, dobrze się przechowuje i – co najważniejsze – ma ostry aromat i pyszny smak, który wzbogaca wiele potraw w najcudowniejszy sposób. Istnieje mnóstwo podtypów pod większymi czosnkowymi grupami parasolowymi „twarda szyja” i „miękka szyja”.

„Montezuma Zemo” to świetna odmiana czosnku do spróbowania w NorCal, ponieważ toleruje suche warunki glebowe.

Czosnek twardy czosnek produkują mniej, ale większe goździki niż ich kuzyni z miękką szyją i na ogół wysyłają kwitnącą łodygę zwaną scape. Ta mocna łodyga zaczyna się u podstawy cebulki czosnku i przechodzi przez szyjkę, nadając jej „twardą” szyjkę. W tym sezonie uprawy czosnku sadzę moje wieloletnie ulubione odmiany hardneck, wysokowydajną „Music” z grubymi goździkami i przepiękną „Chesnock Red” w fioletowe paski. Próbuję również po raz pierwszy „Montezuma Zemo”, o którym mówi się, że daje wysokie plony, produkując duże, pyszne goździki (nawet w suchych warunkach, takich jak w NorCal).

Czosnek Miękka Szyja wytwarzają liczne mniejsze goździki, często warstwami, i nie mają struktury głazdy, dzięki czemu zachowują miękką szyjkę w czasie zbiorów. Najlepsze odmiany czosnku z miękką szyjką dla NorCal to łagodny smak, biała skórka „Susanville”, w połowie sezonu, zwycięzca testu smakowego na różowo zarumieniony „Inchelium Red” i zawsze popularny późny sezon, srebrna skórka „Silver White”.

warstwa podstaw pełna czosnku
Wyszukując nasiona czosnku w ciągu najbliższych kilku tygodni, upewnij się, że kupujesz je w renomowanej szkółce lub sklepie wysyłkowym, aby mieć pewność, że nasiona są obfite i wolne od chorób.

Niezależnie od tego, jaki rodzaj wybierzesz, znajdziesz wysokiej jakości nasiona czosnku (bardzo duże cebule wysokiej jakości) dostępne w sprzedaży w renomowanych szkółkach i w Internecie, począwszy od późnego lata. Zamów wcześniej, ponieważ zapasy szybko się wyprzedają! Październik do listopada to idealny czas na sadzenie czosnku, aby uzyskać najbardziej produktywne plony najwyższej jakości, okrągłych, pulchnych cebul przepełnionych smakowitymi goździkami.

Wskazówki dotyczące sadzenia, pielęgnacji i zbioru czosnku

Wykonaj poniższe proste czynności, a Ty również możesz z niecierpliwością oczekiwać zbioru własnego pysznego czosnku w sam raz na pierwszą letnią pizzę w przyszłym roku.

1. Wybierz najlepsze miejsce do uprawy czosnku

Czosnek uwielbia miejsca w pełnym słońcu i piaszczystą, gliniastą glebę, ale dobrze rośnie na prawie każdej dobrze przepuszczalnej, luźnej, lekko kwaśnej, żyznej glebie. Przygotuj grządkę czosnkową, obracając ją lub uprawiając w kompoście, i upewnij się, że używasz kompostu, który jest w pełni rozłożony i zawiera zarówno nawozy zwierzęce, jak i materiały roślinne. Upewnij się, że twoja gleba ma również wystarczającą ilość fosforu, dodając dobrze zbilansowany nawóz organiczny w czasie sadzenia. Nie sadź czosnku w tym samym miejscu, w którym go wcześniej uprawiałeś, pora, szalotka lub cebula ze względu na możliwość rozprzestrzeniania się choroby. Ponadto susły uwielbiają czosnek, więc chroń swoje łóżka drutem gopherowym.

2. Przygotuj się na czas sadzenia

Jeśli kupujesz całe bulwy czosnku, każdą bulwę rozbij na ząbki, powstrzymaj się od obierania papieru i posadź tylko najlepsze i największe ząbki. Każdy z tych ząbków wyrośnie na zupełnie nową cebulkę czosnku. Użyj resztek mniejszych goździków do natychmiastowego spożycia lub wekowania. Posadź koniec korzenia ząbków czosnku (grubsza strona) w rzędach oddalonych od 9 do 12 cali, z każdym ząbkiem 4 do 6 cali od następnego. Przykryj je 2 calami gleby, a następnie ściółką z 2 do 3 cali warstwy ściółki – liśćmi, kompostem i dobrze zgniłym obornikiem – wszystko to jest doskonałym wyborem – i dobrze je podlewaj.

zielone kiełki czosnku wyrastającego z ziemi
Gdy zaczną pojawiać się zielone kiełki nowo zasadzonych goździków, nie zapomnij podlać. W suchych latach nawadniaj grządkę czosnkową co tydzień, aby zapewnić prawidłowy rozwój cebulek.

3. Pamiętaj, aby podlać plaster czosnku

Miej oko na swój plaster czosnkowy przez całą jesień, zimę i wiosnę, aby upewnić się, że jest regularnie nawadniany, niezależnie od tego, czy jest to deszczówka, czy dodatkowe nawadnianie. Pamiętaj, że chociaż czosnek uwielbia wodę, musi mieć doskonały drenaż, aby zapobiec problemom grzybiczym lub gniciu.

4. W razie potrzeby nawozić i chwastować swoją uprawę

Wiosną ubierz swój czosnek dobrym kompostem organicznym lub dobrze zbilansowanym nawozem organicznym, zanim cebulki zaczną się powiększać. Monitoruj często pod kątem konkurencji chwastów; chwasty mogą łatwo przejąć wiosną i pozbawiać gleby składników odżywczych, co prowadzi do zmniejszenia wielkości cebul i plonów.

5. Uważaj na wiosenny bonus

Jeśli posadziłeś odmianę o twardym karku, najprawdopodobniej wiosną wyrośnie szypułka kwiatowa. Te zawinięte topy nazywane są „scapes” i są niezwykle smaczne, o lekko czosnkowym i prawie słodkim smaku, gdy są zbierane jako młode. Są pyszne w zupach i sauté lub jako dodatek do wiosennych sałatek.

6. Zbieranie i przechowywanie czosnku to pestka

Zbierz czosnek, gdy górne cztery do pięciu liści będzie w 50% zielone, a dolne całkowicie suche (od czerwca do lipca w NorCal). Zetrzyj nadmiar brudu i powieś czosnek (worki siatkowe lub plecione) z dala od bezpośredniego światła słonecznego, gdzie jest dobra cyrkulacja powietrza. Pozwól cebulkom leczyć przez trzy do czterech tygodni. Miękkie szyjki utwardzają się dłużej, ponieważ są warstwy goździków. Odetnij wszelkie korzenie i odetnij szyjkę pół cala nad cebulką, jeśli nie zaplatasz cebulek. Optymalna temperatura przechowywania to 55° do 65°F.

bulwa czosnku złamana, otwarta
Po odpowiednim czasie utwardzania Twoje cebulki będą gotowe do rozbicia i zjedzenia. Używaj ostrożnie, ponieważ świeży czosnek może być silniejszy niż produkty oferowane w sklepie spożywczym.

Chociaż dokładna liczba ząbków na główkę czosnku, które faktycznie zebrasz, różni się w zależności od odmiany, ogólna zasada jest taka, że ​​jeden funt czosnku wyrasta w rzędzie o długości 25 stóp, gdy jest oddalony o 4 cale. Przygotuj się na obfitość; że jeden funt czosnku zwykle daje więcej niż 10 funtów smacznego czosnku w czasie zbiorów!

Więcej informacji o uprawie warzyw w Północnej Kalifornii znajdziesz tutaj.

—Fionuala Campion jest właścicielem i zarządcą Cottage Gardens of Petaluma w Petaluma w Kalifornii.

Zdjęcia: Fionuala Campion



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *