Zasadź podwórkowy las spożywczy, aby uzyskać obfite źródło pożywienia

food forest


Porzuć ogród warzywny i przeprojektuj swój ogródek spożywczy w las! Lasy spożywcze to tradycyjna, ale naprawdę fajna praktyka uprawy własnych, samodzielnych mini-lasów, które produkują tony żywności. Ten przewodnik obejmuje wszystkie warstwy lasu spożywczego i sposób, w jaki możesz zacząć projektować własny jadalny ogród leśny.

Do niedawna biolodzy uważali starożytne skupiska lasów żywieniowych, które istnieją w tropikalnych lasach deszczowych, za przypadkowe. Ale coraz więcej dowodów pokazuje, że te ogrody leśne są wynikiem celowej uprawy przez ludy tubylcze.

Te leśne ogrody są wypełnione różnorodnym jedzeniem, warstwowym, połączonym i samowystarczalnym. W mojej rodzinnej prowincji Kolumbii Brytyjskiej dowody wskazują, że ponad 150 lat temu zasadzono lasy spożywcze!

Dziś nadal możesz sadzić te niesamowite, samowystarczalne ekosystemy na swoim podwórku. Ten przewodnik zawiera wszystkie wskazówki, jak zacząć planować swój epicki las żywności.

jadalny ogród leśny

Ten post obejmie…

Ten las pokarmowy jest jednym z wielu samodzielne projekty ogrodowe znajdziesz w mojej książce Ogród Regeneracyjny. Jeśli szukasz więcej pomysłów na postawienie tradycyjnego ogrodu na głowie zamiast bardziej zrównoważonych przestrzeni, koniecznie sprawdź!

OGRÓD REGENERACYJNY 80 PRAKTYCZNYCH PROJEKTÓW TWORZENIA SAMOUŻYWALNEGO EKOSYSTEMU OGRODOWEGO

Co to jest las żywności?

Lasy spożywcze składają się z wielu pożytecznych roślin, starannie dobranych i ułożonych tak, aby naśladować naturalny system leśny. Razem wzmacniają się nawzajem, tworząc samowystarczalny mini-ekosystem zaprojektowany, aby zapewnić Ci mnóstwo pożywienia i materiałów.

Istnieje wiele podobieństw między lasem spożywczym a gildią. Rośliny w lesie spożywczym tworzą kilka gildii, które współpracują ze sobą, aby wspierać się i karmić na wiele różnych sposobów.

Ludzie często używają zamiennie słów „gildie” i „lasy żywnościowe”. Jednak Projekt lasu spożywczego w szczególności wytwarza największą ilość jadalnych produktów ubocznych takie jak żywność, lekarstwa i materiały rzemieślnicze na małej powierzchni.

Oczywiście lasy żywieniowe również budują glebę i przyciągają zapylacze, tworząc spójny ekosystem, który jest regeneracyjny i długotrwały bez konieczności angażowania człowieka w jego utrzymanie.

ilustracja lasu żywności

Korzyści z lasu spożywczego

Las spożywczy to nie tylko efektywne wykorzystanie przestrzeni do uprawy żywności, ale także w pełni samowystarczalny ekosystem. Po zasadzeniu ogrodnicy mogą na wiele lat opuścić las spożywczy, aby powrócić i odkryć, że kwitnie on dużą ilością pożywienia. Zwłaszcza jeśli porównasz go do tradycyjnego ogrodu warzywnego!

Lasy spożywcze mogą być uprawiane w wielu klimatach, w tym na suchych terenach, tropikach, klimacie umiarkowanym i bardziej zalesionych regionach. Możesz dostosować je dokładnie do swojego mikroklimatu, aby uzyskać obfite zbiory przez długi czas.

Lasy spożywcze są również niezwykle łatwe w utrzymaniu. Nie ma potrzeby stosowania dodatkowego nawozu, ponieważ naturalna ściółka z drzew i roślin przetwarza składniki odżywcze. Ponieważ byliny mają zwykle głębsze systemy korzeniowe, istnieje mała potrzeba podlewania.

Te byliny również chronić glebę. Ponieważ nie ma potrzeby kopania po początkowym zasadzeniu, struktura gleby i rozległy ekosystem glebowy poniżej pozostają nienaruszone i mogą się rozwijać.

las żywnościowy

Jak założyć las żywnościowy

Lasy spożywcze to ekologiczna społeczność, która współpracuje, aby wspierać się nawzajem, aby się rozwijać i prosperować. Ten rodzaj ekosystemu rozwija się dzięki bioróżnorodności, w tym rośliny, zwierzęta i owady. Rośliny w lesie pokarmowym charakteryzują się warstwami, w których rosną.

Wybór rośliny jest całkowicie zależny od klimatu, rodzaju gleby oraz ilości światła słonecznego i wody. Niektóre lasy spożywcze są tylko rodzimymi roślinami, podczas gdy inne zawierają rośliny nierodzime, a nawet egzotyczne.

Planując swój las spożywczy, zawsze myśl z szerszej perspektywy. Postaraj się, aby przestrzeń była jak najbardziej otwarta, pozwalając nie tylko na cień, ale także na pstrokaty cień i nasłonecznione obszary. Twój las żywnościowy może być tak duży lub tak mały, jak chcesz.

Myśl poza tym, co jest od razu widoczne. Większą część lasu żywieniowego stanowi sama gleba. Przed sadzeniem upewnij się, że gleba ma wszystko, czego potrzebuje.

Będziesz także musiał wspierać dziką przyrodę również. W lesie pokarmowym dzikie zwierzęta mogą chronić przed złymi owadami i pomagać w zapylaniu.

las żywnościowy

Warstwy lasu spożywczego

Czym dokładnie jest w las spożywczy? Są wiele warstw do uprawy jadalnego ogrodu leśnego, aby efektywnie wykorzystać przestrzeń i wyprodukować jak najwięcej użytecznych materiałów. Wymieniając je od nieba do gleby, oto składniki, które składają się na strukturę lasu żywieniowego.

Drzewa Opowiadania

Opowieść składa się z wielkich drzew fundamentowych, wokół których opiera się las spożywczy. Rozmiar drzewa overstory jest tym, co określa ogólny ślad lasu spożywczego. Majestatyczne, wysokie na 100 stóp drzewa tworzą szeroką powierzchnię do sadzenia, podczas gdy mniejsze drzewa owocowe, które osiągają 25-30 stóp, można sadzić w grupach.

Pamiętaj, że najwyższe drzewa pod baldachimem mogą być trudne do prawidłowego zbioru. Większość uprawianej żywności będzie karmić dzikie zwierzęta lub zamieni się w kompost. Kiedy drzewo osiągnie dojrzałość, nadal będzie dostarczać również dużo jedzenia.

wiśniowy las jadalny

Drzewa Understory

Drzewa podszytu stają się krótsze i tolerują trochę cienia pod drzewami podszytu. Zazwyczaj są to rodzime drzewa, takie jak dereń i pąk czerwony, lub te, które tolerują cień, takie jak leszczyk i łapa.

Te drzewa można również sadzić z myślą o sukcesji, ponieważ są to te, które wcześniej wypuszczają liście i owocują, aby skorzystać ze słońca, zanim drzewa nadziemne stworzą cień.

Cornus kousa 'Miss Satomi'

Krzew i Krzaki

Warstwa krzewów składa się z bylin, które mają wiele zdrewniałych łodyg, które zwykle rosną na około 2-12 stóp. To są często rośliny jagodowe które zapewniają również siedlisko dzikiej przyrody i ochronę przed wiatrem.

krzak lasu żywności

Narost

Epifity zwykle nie są zawarte jako warstwa w tradycyjnym pożywieniu dla ludzi. Stanowią jednak źródła pożywienia dla ludzi. Epifit to roślina, która nie rośnie w glebie, ale przyczepia się do powierzchni innej rośliny i pobiera składniki odżywcze i wodę z powietrza.

Mechy i porosty to przykłady epifitów, które dobrze rosną w cieniu i stanowią ważne źródło pożywienia dla dzikiej przyrody. Przyczyniają się również do biomasy gleby, gdy opadają i rozkładają się. Opadłe porosty, takie jak usnea, można zbierać jako zioło lecznicze.

Pnące Rośliny

Rośliny pnące, takie jak winorośl i pnącza są sposób na wykorzystanie pionowej przestrzeni ogrodu do produkcji większej ilości produktów spożywczych. Niektóre rośliny jednoroczne (takie jak fasola) produkują dużo pożywienia i naturalnie obumierają po wyprodukowaniu żywności. Inne rośliny (takie jak chmiel) również są produktywne, ale mogą z łatwością przejąć kontrolę, jeśli nie są odpowiednio zarządzane.

lasy jadalne winorośli

Rośliny zielne

Warstwa zielna pod warstwą zdrewniałą jest wypełniona roślinami jednorocznymi, dwuletnimi i wieloletnimi. Są albo samosiewne, albo odrastają ze swoich korzeni, ale tak czy inaczej umierają każdego roku.

Rośliny zielne różnią się pod względem zapotrzebowania na słońce i cień, dlatego należy posadzić miłośników słońca po słonecznej stronie lasów żywieniowych, a miłośników cienia po bardziej zacienionych stronach. Ta warstwa jest niezbędna do produkcji żywności, a także do tworzenia materii organicznej, która mulczuje i odżywia glebę.

rumianek i lawenda

Grzyby

Inną warstwą, która zwykle nie występuje w tradycyjnych, siedmiowarstwowych lasach żywieniowych, są grzyby. Jednakże, zarówno pokarmowe, jak i lecznicze grzyby dobrze rosną w środowiskach leśnych. Wprowadzenie grzybów do swojego lasu spożywczego to świetny sposób na dodanie kolejnej warstwy materiałów eksploatacyjnych, które przyniosą ogromne korzyści całemu ekosystemowi.

kłody grzybów w lesie spożywczym
Dzienniki grzybów

Rośliny okrywowe

Warstwa okrywowa składa się z jednorocznych roślin zielnych, bylin i dwuletnich, które urosnąć nisko do ziemi (takich jak truskawki, gwiazdnica, koniczyna i zioła), ale może również obejmować winorośle (takie jak kabaczek i słodkie ziemniaki).

Chrząszcz
Chrząszcz

Rośliny okopowe

Rośliny okopowe pozwalają nam poprawić strukturę gleby poprzez napowietrzenie gleby ale także do uprawy pożywnych roślin spożywczych tuż pod powierzchnią gleby.

I to otacza wszystkie warstwy lasu żywności! Teraz możesz zacząć planować własne, korzystając z roślin, które idealnie pasują do Twojej przestrzeni. Daj mi znać w komentarzach poniżej, jak wygląda Twój jadalny leśny ogród.

Więcej naturalnych sposobów na utrzymanie ogrodu



https://gardentherapy.ca/plant-a-backyard-food-forest/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *