Zbieranie dyń i właściwe ich przechowywanie

Harvesting Pumpkins And Storing Them Right


Dynie są świetną uprawą dla początkujących ogrodników, ponieważ są łatwe w uprawie i płodnym producentom, gdy mają wystarczająco dużo miejsca do rozrastania się. Stanowią świetny wybór na parkway lub diabelski pas, gdzie można stłumić chwasty, ale nie poświęcać dużo czasu na pielęgnację krajobrazu. Można je również posadzić na skraju ogrodu lub w rogu podniesionej grządki i pozostawić je swobodnie po bokach. Zbieranie dyni też jest zabawne!

Chociaż uprawa dyni może być łatwa, jest kilka rzeczy, o których należy wiedzieć, kiedy zbierasz dynie, aby upewnić się, że uzyskasz jak najwięcej z upraw. Wybierając odmianę, którą chcesz wyhodować, pamiętaj, że istnieje wiele różnych rodzajów dyń, od dyń do ciasta, lampionów jack o, dyni miniaturowych, takich jak Jack Be Little, a nawet rodzajów, które mogą urosnąć do ponad 100 funtów, takich jak Big Max .

Kiedy zbierać dynie

Dynie wciąż rosnące mogą wyglądać na bardzo bliskie ukończenia, ale nie są jeszcze utwardzone. Źródło: joeriksson

Po wybraniu odmiany dyni do uprawy ważne jest, aby sprawdzić opakowanie nasion, aby uzyskać szczegółowe informacje na temat jej dojrzałego rozmiaru, koloru i dni zbiorów. Oprócz tych konkretnych wskaźników, które zależą od odmiany i rodzaju, istnieje kilka ogólnych zasad, których należy przestrzegać dla wszystkich dyń. Od momentu zbioru dyni do czasu wyleczenia dyni, możesz skorzystać z kilku wskazówek ogrodniczych.

wyczucie czasu

Kilka różnych etapów wzrostu dyni występuje przed czasem zbierania dyni. Ogólnie rzecz biorąc, dynie są gotowe do zbioru ostrym nożem w około 90-120 dni. Około połowy dojrzałości roślina zacznie kwitnąć. Ich duże żółte kwiaty przypominają kwiaty cukinii, orzecha piżmowego, dyni żołędziowej i innych członków rodziny Cucurbita pepo. Te kwiaty dyni są również jadalne. Podobnie jak inni członkowie tej rodziny, dynie mają oddzielne kwiaty męskie i żeńskie. Pyłek z kwiatu męskiego musi zostać przeniesiony na kwiat żeński, aby zawiązał się owoc. Po pomyślnym zapyleniu u podstawy kwiatu żeńskiego zaczynają pęcznieć małe dynie. Zwykle zaczynają się zielone, a następnie powoli dojrzewają do ostatecznego koloru.

Dowiesz się, że twoje zbiory dyni są bliskie, gdy winorośl zaczną z powrotem zamierać w ogrodzie. Jak wspomniano powyżej, pamiętaj o dniach, w których zbierasz wybraną odmianę, a jeśli to zgadza się z oznakami zamierania winorośli, zwykle pod koniec lata lub wczesną jesienią, to twoja zimowa dynia jest prawie gotowa do zbioru. Niezależnie od dojrzałości Twoich dyń, musisz mieć pewność, że zbierzesz je przed pierwszymi przymrozkami, czy to jesienią, czy wczesną zimą. Chociaż określa się je mianem dyni, nie tolerują silnych mrozów. Winorośl zginie, a owoce mogą gnić w ogrodzie, jeśli wystawisz rośliny na silny mróz.

Trzon

Oprócz obumierania dyni winorośli, zauważysz również, że łodyga, która łączy dynię z winoroślą, zacznie zmieniać kolor z zielonego na brązowy. Brązowa zdrewniała łodyga na twoich winoroślach jest dobrym wizualnym wskaźnikiem, że twoje owoce dyni są prawie gotowe.

Skórka

Dynia prawie dojrzała
Ta prawie dojrzała dynia ma żółknące pnącza i dobry kolor. Źródło: prentz

Jeśli zajrzysz do porad ogrodniczych dotyczących zebranych owoców dyni, prawdopodobnie dowiesz się o testowaniu skórek. Test paznokcia to mniej naukowe podejście do sprawdzenia gotowości twojej dyni. Zewnętrzna skórka dyni stanie się twarda w miarę dojrzewania. Jeśli wbijesz paznokieć w skórkę i ledwo zostawi ślad, to jest to znak, że skórka zaczyna twardnieć, a owoc jest prawie gotowy do zbioru. Twarda skórka odróżnia dynię zimową od letniej i pozwala na dłuższe przechowywanie bez gnicia.

Kolor

Dynie występują w wielu różnych kolorach, począwszy od odcieni zieleni, bieli, żółci, czerwieni, błękitu i najbardziej rozpoznawalnej pomarańczy. Mogą być nawet cętkowane lub w jednolitym kolorze. W pełni dojrzałe dynie powoli zmieniają kolor z zielonego na dojrzały, co zależy od wybranej odmiany. Sprawdź winorośl w swoim ogrodzie, aby zobaczyć, czy owoce zmieniły swój dojrzały kolor, czy to pomarańczowy, biały, czy wielokolorowy.

Rozmiar

Podobnie jak w przypadku koloru, wielkość dojrzałej dyni będzie zależeć od jej odmiany. Dynie z ciasta cukrowego, które są używane do pieczenia (zwłaszcza w cieście dyniowym), mają zwykle mniejszy rozmiar. Podczas gdy na drugim końcu spektrum niektóre odmiany mogą wzrosnąć do ważenia setek funtów. Największa dynia w historii ważyła 2703 funtów! W zależności od odmiany, gdy dynia osiągnie pożądany rozmiar i jest w pełni wybarwiona, nadszedł czas, aby przejść do zbierania dyni. Następnie możesz złamać łodygi, w których sadzone są winorośle i zabrać je z ogrodu, aby stały się utwardzoną dynią.

Jak zbierać dynie

W dzień z pełnym słońcem pod koniec sezonu, po spełnieniu powyższych kryteriów, czas zebrać owoce swojej pracy. Zbieranie dyni i zbiory dyni w słoneczny i suchy dzień pomoże zmniejszyć ryzyko pleśni i pleśni wpływających na zbiory. Jak wspomniano powyżej, pamiętaj, aby zbierać dynie przed pierwszymi silnymi mrozami, ponieważ może to je uszkodzić i uniemożliwić ich długotrwałe przechowywanie. Ostrożnie obchodź się z dyniami, aby uniknąć uszkodzenia skóry, łodygi i zewnętrznej skórki.

Zachowaj łodygę

Podczas zbioru ważne jest, aby łodyga była przyczepiona. Łodygi przedłużają okres przydatności do spożycia dyni. Po usunięciu łodygi tworzy punkt wejścia dla szkodników owadzich i gnicia. Użyj ostrego noża lub ścinków do przycinania, aby usunąć dynię z winorośli. Pozostaw nienaruszone co najmniej 4 cale łodygi. Nigdy nie wyciągaj ręcznie dyni z winorośli, ponieważ może to spowodować uszkodzenie winorośli, a na drugim końcu nadal możesz mieć niedojrzałe dynie. Dynie nie będą dalej dojrzewać po usunięciu z winorośli. Zawsze noś dynie za podstawę, a nigdy za łodygi.

Odnalezienie

Prawidłowo utwardzone dynie mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej przez wiele miesięcy. Aby wyleczyć dynie, gdy tylko zostaną usunięte z winorośli, umieść je w suchym i nasłonecznionym miejscu na 7-14 dni, aby skóra stwardniała i stwardniała. Jako dodatkową warstwę ochrony niektórzy ogrodnicy sugerują wycieranie zimowej kabaczki rozcieńczoną mieszanką 1 części wybielacza na 10 części wody, aby jeszcze bardziej zapobiec szkodnikom lub chorobom zepsucia zbiorów, chociaż jest to opcjonalne. Po wyleczeniu można je przechowywać w chłodnym i suchym miejscu z dobrą cyrkulacją powietrza, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, jak szopa, piwnica na korzenie itp. Teraz, gdy omówiliśmy, jak leczyć dynie, porozmawiajmy o tym więcej wskazówki, jak przechowywać owoce po usunięciu z ogrodu.

Jak przechowywać dynie

Kupie zebranych dyni
Kupie zebranych dyń. Źródło: maksyma wyłączona

Jeśli zdecydujesz się uprawiać dynie w swoim ogrodzie, pod koniec sezonu zostaniesz nagrodzony zbiorami jedzenia i dekoracji. Ważne jest, aby wiedzieć, jak je przechowywać, aby jak najlepiej wykorzystać swoje zbiory. Sposób przechowywania będzie również zależeć od tego, co zdecydujesz się zrobić z dyniami po przeniesieniu ich z ogrodu w słoneczny dzień. Dynie, które wykazują jakiekolwiek uszkodzenia skóry lub skórki, powinny być natychmiast zjedzone i nie wybierane do długotrwałego przechowywania. Jak długo trwają dynie? Porozmawiajmy o tym!

Lodówka

Dynie najłatwiej przechowywać w lodówce. Dynie, które zostaną skonsumowane w ciągu miesiąca, najlepiej radzą sobie w chłodnej lodówce. Nie trzeba ich utwardzać przed przechowywaniem w ten sposób. Jednak ich utwardzanie poprawi również ich trwałość w lodówce. Przechowuj owoce z tyłu, gdzie temperatura jest niska.

Temperatura pokojowa

Przechowywanie dyni w temperaturze pokojowej jest nieco trudniejsze. Jeśli zdecydujesz się przechowywać dynie w ten sposób, najpierw trzeba je wyleczyć po zabraniu ich z ogrodu. Następnie można je przechowywać w miejscu takim jak piwnica, szopa, piwnica lub inne suche miejsce z dobrą cyrkulacją powietrza, a nawet chłodną temperaturą. Pamiętaj, aby przechowywać owoce w jednej warstwie. Układanie dyni może spowodować uszkodzenie skóry i łodygi, co może spowodować ich gnicie. To najlepsza metoda przechowywania dyń, której chcesz użyć do dekoracji jesiennych na Halloween.

Zamrażarka

Jest to najlepsze rozwiązanie do długoterminowego przechowywania owoców, jeśli chcesz przechowywać dynie do kilku różnych zastosowań kulinarnych. Dynie można piec, puree, a następnie zamrażać do przyszłego wykorzystania do pieczenia ciast, chleba, babeczek, ciast itp. Nasiona można wyjąć, upiec i przechowywać w hermetycznym pojemniku. Można je również pokroić w małe pomarańczowe kostki i zamrozić do wykorzystania w zupach i gulaszach. Mrożona dynia technicznie może trwać w nieskończoność, chociaż najlepiej będzie smakować po spożyciu w ciągu roku. Dłużej, ryzykujesz oparzenie zamrażalnicze i utratę tekstury.

Odwodnienie

Suszenie dyni to dobra opcja, jeśli interesuje Cię wykorzystanie proszku dyniowego prosto z ogrodu. Plastry dyni można wysuszyć, a następnie zmiksować na proszek za pomocą młynka do przypraw lub młynka do kawy. Ten proszek może być również używany do pieczenia i zup, aby dodać smaku dyni. Wrzuć trochę prażonych nasion na wierzch i gotowe. Co więcej, suszone plasterki dyni to świetna uczta dla psów! Wiadomo, że błonnik z dyni pomaga w trawieniu.

Liofilizacja

Liofilizacja to najlepsza opcja długoterminowego przechowywania i chociaż liofilizatory nie są tanie, mogą być warte inwestycji, jeśli masz duże zbiory, które chcesz zachować przez długi czas, nie zajmując dużo miejsca. Możesz zamrozić pokrojone kostki dyni jesiennych, które można przechowywać w torebkach mylarowych i nawodnić, wrzucając je bezpośrednio do zupy. Liofilizator zapewnia również elastyczność, dzięki której można liofilizować o wiele więcej form żywności z ogrodu, niż byłbyś w stanie zakonserwować za pomocą suszarki. Można nawet zamrozić pokrojone kawałki ciasta dyniowego, aby uzyskać pyszne przekąski z ciasta dyniowego.

Bez względu na to, w jaki sposób zdecydujesz się przechowywać lub wykorzystać swoje dynie, nie pozwól, aby te nasiona się zmarnowały! Wydobądź wnętrze swoich dyni, spłucz miąższ z pestek, lekko posol i upiecz je na pyszną przekąskę!

Często Zadawane Pytania

Zbieranie dyni
Zbieranie dyń, gdy są gotowe, jest ważne. Źródło: catmccray

P: Jak możesz stwierdzić, kiedy dynie są gotowe do zbioru?

O: Zbadaj dojrzały rozmiar, kolor i dni zbiorów dla odmiany, którą wybrałeś do swojego ogrodu. Te wskaźniki, wraz z obumarłym grzbietem winorośli i pojawieniem się zdrewniałej, brązowej łodygi, oznaczają, że Twoja dynia jest gotowa do zbioru z roślin. Upewnij się, że robisz to w dzień, gdy słońce jest jasne.

P: Czy można zbyt długo zostawiać dynie na winorośli?

O: Tak, pozostawione na winorośli zbyt długo mogą gnić. Kwiaty, czubki winorośli i owoce również mogą zostać uszkodzone przez mróz. Wytnij je z rośliny we właściwym czasie i jesteś złoty.

P: Czy dynie należy zbierać, gdy tylko zmienią kolor na pomarańczowy?

O: Tak, gdy są już w pełni zabarwione i wykazują inne oznaki dojrzałości, takie jak zdanie testu paznokcia. Pamiętaj, dynia rośnie przez około 90 do 120 dni. Następnie można go wyciąć z rośliny.

P: Co zrobić po zebraniu dyń?

O: Wyleczenie ich to świetny pierwszy krok. Kiedy leczą się przez 7-14 dni, będziesz miał mnóstwo czasu na podjęcie decyzji, jak je jeść i/lub przechowywać przez długi czas. Będziesz miał również czas, aby zdecydować, co zrobić z resztą dyni w swoim ogrodzie.

P: Jak długo wytrzyma dynia po zerwaniu?

Odp.: Po prawidłowym utwardzeniu można je przechowywać przez kilka miesięcy. Zamrażanie, odwadnianie i liofilizacja pozwala zachować je jeszcze dłużej.

P: Czy dynie zmienią kolor na pomarańczowy, jeśli zostaną wybrane na zielono?

O: Nie, nie będą dalej dojrzewać po usunięciu z winorośli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *