Zbieranie jeżyn: jak i kiedy zbierać


Nie ma nic lepszego niż świeżo zerwana jeżyna – a te owoce są łatwe w uprawie, pożywne i pyszne.

Jeżyny są częścią rodziny Rosaceae, wraz z kilkoma smacznymi krewnymi, takimi jak truskawki, morele i maliny. Podobnie jak maliny, większość jeżyn jest ciernistych, plączących się i może rozciągać się po całym krajobrazie, jeśli nie są pielęgnowane.

Zamknij się pionowy obraz dwóch rąk zbieranie świeżych jeżyn.  Na środku i na dole ramki znajduje się nadrukowany tekst w kolorze zielono-białym.

Łączymy się z dostawcami, aby pomóc Ci znaleźć odpowiednie produkty. Jeśli kupujesz z jednego z naszych linków, możemy zarobić prowizję.

Istnieje kilka odmian, które dobrze sprawdzają się w pojemnikach, jeśli to bardziej Twój styl. Niektóre odmiany są uważane za gatunki inwazyjne na niektórych obszarach, dlatego przed sadzeniem należy dokładnie sprawdzić wybraną odmianę.

Gdy ta jagodowa roślina będzie gotowa i dojrzała, przygotuj się na obfite zbiory! Chociaż z pewnością można je jeść na świeżo, jeżyny można również konserwować poprzez zamrażanie lub konserwowanie.

Ale czy wiesz, kiedy je zrywać, gdy są pyszne? Jesteśmy tutaj, aby pomóc!

Oto, co omówimy z wyprzedzeniem:

Te smaczne jagody będą wspaniałym dodatkiem do każdego ogrodu. Jeżyny rozwijają owoce, które mają krótki okres zbiorów, zanim zgniją na roślinie, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak i kiedy zbierać.

Wskazówki, jak zapewnić dobre plony

Większość odmian tych roślin jest samopłodna, co jest świetne, jeśli masz ograniczoną przestrzeń.

Oznacza to, że nie będziesz musiał sadzić innej odmiany jako partnera do zapylenia krzyżowego. Nie zapylają się one jednak samoczynnie i zamiast tego polegają na wietrze lub owadach zapylających, które produkują owoce.

Poziomy obraz z bliska dłoni z górnej części ramy, zbierającej jeżyny i umieszczającej je w wiklinowym koszu.

Aby zapewnić duże zbiory, posadź inne gatunki, które przyciągają owady zapylające wokół twoich krzaków. Rozważać hizop, balsam pszczelilub Mennica jako rośliny towarzyszące, które pomogą zwiększyć zbiory.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o uprawie jeżyn w swoim ogrodzie, zacznij od naszego przewodnika po uprawie jeżyn. W przeciwnym razie wskoczmy i zabierzmy się do wybierania!

Kiedy zbierać?

Generalnie okres owocowania przypada na lato – zwykle w lipcu, sierpniu i/lub wrześniu.

W grę wchodzi jednak wiele czynników, w tym lokalny klimat w Twoim Strefa twardości USDA i specyficzne cechy odmiany, którą uprawiasz. Będziesz chciał sprawdzić swoją konkretną odmianę, aby uzyskać informacje o przewidywanym czasie owocowania.

Bliska poziome obraz dojrzałych jeżyn gotowy do pobrania na zdjęciu na miękkim tle ostrości.

Jeżyny to byliny, które owocować na dwuletnich pędach. Oznacza to, że owoce nie pojawią się na nowym wzroście do drugiego roku, dlatego należy o tym pamiętać podczas planowania zbiorów!

Może to być bardzo kuszące, ale nie usuwaj jagód z rośliny, zanim owoce nie dojrzeją. W przeciwieństwie do innych rodzajów owoców jeżyny nie dojrzewają po zerwaniu. Ważne jest, aby do jedzenia lub przechowywania zbierać tylko dojrzałe owoce.

Owoce dojrzewają od czerwonawego do czarnego z pulchną, błyszczącą konsystencją. Zauważyłem, że możesz poczekać do trzech dodatkowych dni po tym, jak jeżyna stanie się czarna, na najsłodszy możliwy owoc.

Najlepiej zbierać owoce wczesnym rankiem, kiedy temperatura jest chłodna, a jagody są wilgotne. W sezonie owocowania będziesz chciał wychodzić na zbiór przynajmniej raz w tygodniu, aż owoce wyczerpią się na sezon.

Jak zbierać

Jeśli nie uprawiasz odmiany bez cierni, będziesz potrzebować pary dobrych rękawic ogrodniczych, aby je wybrać. Sprawy będą kłujące!

Jagody powinny zejść z rośliny zaraz po zerwaniu. W przeciwieństwie do malin, rdzeń jagód powinien pozostać nienaruszony podczas zbioru, a nie pozostawiony na roślinie.

Zamknij się pionowy obraz dziecka zbierając jeżyny z krzaka.

Podczas zbioru delikatnie ułóż jagody w płaskodennym koszu lub płytkim pojemniku – to zapobiegnie ich obijaniu się pod ciężarem innych jagód i pomoże przedłużyć okres przechowywania owoców.

Coś jak ten 16-calowy pleciony kosz od Winco to jest dostępne na Amazon zrobi ładnie. Owoce są bardzo delikatne i łatwo się niszczą, dlatego należy obchodzić się z nimi ostrożnie.

Kosz tkany Winco

Podczas zbiorów pamiętaj, aby nagrodzić się za ciężką pracę kilkoma świeżymi jagodami. Są tak smaczne od razu z trzciny!

Przechowywanie i konserwacja

Oto zła wiadomość: ten owoc jest bardzo łatwo psujący się i należy się nim cieszyć lub konserwować w ciągu trzech do sześciu dni po zbiorze. Powstrzymaj się od mycia jagód, dopóki nie będziesz gotowy do ich spożycia lub ugotowania, aby zapobiec gniciu.

Chłodzenie

Będziesz chciał umieścić swoje świeże jagody w lodówce w płytkim pojemniku, aż będziesz gotowy do ich użycia.

Przykryj pojemnik ręcznikiem papierowym lub folią z otworami wentylacyjnymi.

Zamrażanie

Istnieje specjalna technika służąca do zamrażania i przechowywania jeżyn. W rzeczywistości możesz użyć tej techniki również do zamrożenia swoich jagód.

Postępowanie zgodnie z tymi krokami pomoże zapobiec uformowaniu się kulki mrożonych owoców w zamrażarce.

Bliska poziomy obraz białej miski wypełnionej mrożonymi jagodami.

Opłucz i pozwól im całkowicie wyschnąć.

Chwyć arkusz ciastek i po prostu rozłóż na nim jagody w jednej warstwie.

Umieść arkusz ciasteczek w zamrażarce, aby zamrozić jagody pojedynczo – ułatwi to wyjęcie tylko tego, czego potrzebujesz w przyszłości.

Po całkowitym zamrożeniu przenieś je do zamykanych na suwak torebek do zamrażania, oznacz je i przechowuj.

Mrożone jagody możesz przechowywać nawet przez rok!

Po rozmrożeniu konsystencja będzie lekko papkowata. Przechowywanie metodą zamrażania doskonale nadaje się do przygotowywania takich przepisów, jak ciasta, zapiekanki deserowe lub koktajle.

Możesz również cieszyć się wyborem przepisów na jeżyny, które są dostępne na naszej siostrzanej stronie Foodal.

Konserwowanie

Konserwowanie to mój ulubiony sposób na konserwowanie kwaśnych owoców. Jeśli zrobisz to poprawnie, puszkowanie jeżyn zapewni ci pyszny smak nawet przez rok.

Bliska poziomy obraz szklanych słoików i pokrywek na drewnianej powierzchni.

Ten owoc zaskakująco dobrze znosi konserwy i może być używany do pieczenia lub jako dodatek do porannych płatków śniadaniowych lub jogurtu.

Większość innych rodzajów owoców wymaga puszkowania ciśnieniowego w celu bezpiecznego przetwarzania, ze względu na wysoką zawartość cukru i niską kwasowość.

Ale kwaśne owoce, takie jak jeżyny i pomidory, wymagają tylko wrzącej kąpieli wodnej do bezpiecznego przetwarzania, o ile nie są połączone z innymi składnikami, które obniżają kwasowość do potencjalnie niebezpiecznych poziomów.

Wypróbuj te poprawione instrukcje dotyczące puszkowania z czasów II wojny światowej Ball Blue Book of Canning, dla jednego litrowego słoika. Do napełnienia jednego słoika potrzeba około dwóch do trzech funtów jagód.

Twoje słoiki będą musiały być najpierw wysterylizowane. Umieść w dużym garnku z wodą pod przykryciem i zagotuj. Gotuj przez 10 minut przed wyjęciem z wody i umieszczeniem na czystej podkładce lub ręczniku kuchennym.

Nowy w puszce? Będziesz potrzebować pary szczypiec, aby wyjąć słoiki z wrzącej wody. Ten podnośnik do puszek firmy Nopro to dostępne na Amazon pomoże Ci je bezpiecznie usunąć.

Podnośnik do puszek

Podczas gdy twoje pojemniki są sterylizowane, zróbmy prosty syrop na jagody. Zamiast robić ciężki syrop, ta wersja jest bardzo lekka na cukrze i zbliża się do naturalnego poziomu cukru w ​​większości owoców.

Według National Center for Home Food Preservation będziesz musiał rozpuścić 3/4 szklanki cukru w ​​6 1/2 szklanki wody na średnim ogniu. To wystarczy na cztery litrowe słoiki. Odłożyć na bok.

Napełnij duży garnek wystarczającą ilością wody, aby przykryć słoiki o dwa cale. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Wysoka temperatura może uszkodzić twoje słoiki z konserwami i spowodować ich pęknięcie w garnku. Stojak na konserwy pomoże utrzymać słoiki z dala od bezpośredniego ciepła.

Połóż słoiki na żaroodpornej macie. Napełnij każdy słoik 1 1/2 szklanki lekkiego syropu prostego. Napełnij każdy słoik jagodami. Wypełnij pozostałą przestrzeń gorącą wodą, pozostawiając hojny pół cala przestrzeni nad głową.

Weź nóż do masła i delikatnie poruszaj zawartością każdego słoika, aby uwolnić wszelkie pęcherzyki powietrza. Pęcherzyki powietrza mogą prowadzić do gnicia, czego nie chcemy!

Wytrzyj do czysta brzegi słoików. Umieść pierścienie i pokrywki na górze i mocno dokręć.

Słoiki wstawić do przygotowanej wrzącej łaźni wodnej na 25 minut. Jeśli znajdujesz się nad poziomem morza, pamiętaj, aby dostosować ten czas do swojej wysokości.

Wyjmij słoiki z wrzącej łaźni wodnej i połóż je na macie grzejnej lub ręczniku kuchennym. Przez następne dwie godziny słoiki ostygną i usłyszysz, jak zamykają się z odgłosem ssania.

Sprawdź uszczelki na słoikach, aby upewnić się, że możesz je przechowywać. Jeśli któryś z nich jest rozszczelniony, umieść te słoiki w lodówce, aby były jak najszybciej użyte.

Po całkowitym schłodzeniu przechowuj zamknięte słoiki w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu do spożycia w przyszłości.

Po otwarciu słoika owoce powinny być jędrne i pełne smaku.

Osobista wskazówka ode mnie dla Ciebie: wrzuć laskę cynamonu i posyp gałkę muszkatołową przed zapieczętowaniem i puszkowaniem. Wykorzystaj tę mieszankę jako dodatek do lodów waniliowych – na pewno się nie zawiedziesz!

Życie jest słodkie!

Jeżyny są bardzo łatwe w uprawie. Czekanie może być trudne, ale ważne jest, aby zbierać owoce tylko wtedy, gdy są dojrzałe, czarne i pulchne.

Poziomy obraz dłoni z górnej części ramy, zbierając dojrzałe jeżyny z krzaka i umieszczając je w wiklinowym koszu.

Użyj płaskiego kosza, aby trzymać to, co wybrałeś, aby zapobiec siniakom. Posiniaczone owoce szybko gniją – nie jest to dobre dla owoców, których okres przydatności do spożycia wynosi około pięciu dni.

Przechowuj jak najszybciej w lodówce i jedz świeże jagody lub przygotuj je do długotrwałego przechowywania poprzez puszkowanie lub zamrażanie.

Mam nadzieję, że podobał Ci się powyższy przepis na konserwy. Chętnie przeczytam wszystkie wskazówki i porady dotyczące robienia dżemów i syropów lub konserwowania w alkoholu!

Konserwowanie żywności to coś, czego moja babcia nauczyła mnie poprzez konserwowanie i wydaje się, że z biegiem czasu uczy się tego coraz mniej. Porozmawiajmy więc! Podziel się swoimi przemyśleniami w sekcji komentarzy poniżej.

Więcej informacji na temat rosnące jeżyny w twoim krajobraziezapoznaj się z poniższymi przewodnikami:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *