Zgnilizna kwitnienia: przerażenie hodowcy pomidorów

Blossom end rot in unripe tomato


Miałem przyjemność pomagać kilku przyjaciołom w zakładaniu ich pierwszego ogrodu bez wykopów tego lata. Około połowę ich powierzchni uprawnej przeznaczono na pomidory, ulubiony letni przysmak. Moi znajomi przesyłali mi częste aktualizowane zdjęcia postępów, ponieważ z niecierpliwością czekali na degustację swojego pierwszego pomidora. Pewnego dnia w środku lata dostałem szalony SMS, że coś jest nie tak. Na dnie pierwszych zielonych pomidorów pojawiły się ciemnobrązowe plamy! Ze zdjęć, które udostępnili moi znajomi, od razu zobaczyłem problem: zgnilizna końcówek kwiatów.

Zgnilizna kwitnienia (BER) jest tak zniechęcającym znakiem zarówno dla początkujących, jak i doświadczonych ogrodników. W przeciwieństwie do wielu innych problemów występujących w ogrodzie, ta dolegliwość nie jest powodowana przez szkodniki lub choroby i może być odwracalna. Zgnilizna kwitnienia dotyka wielu roślin i najczęściej dotyka pomidory, paprykę, bakłażany i melony.

Wielu ogrodników uważa, że ​​BER jest problemem spowodowanym niedoborem wapnia w roślinach. Istnieje jednak wiele czynników, które przyczyniają się do tego, że roślina może nie pobierać skutecznie wapnia. Historia ogrodu mojego przyjaciela miała szczęśliwe zakończenie, ponieważ byliśmy w stanie natychmiast zidentyfikować i naprawić problem, więc mieli tylko kilka ofiar na początku sezonu wegetacyjnego. W tym poście omówimy przyczyny gnicia końcówek kwiatów, jak rozwiązać ten problem na początku i ostatecznie, jak zapobiec występowaniu BER.

Co to jest zgnilizna końcowa kwiatów?

Zgnilizna końcówka kwitnienia w niedojrzałym pomidorze. Źródło: musztardowozielony

Zgnilizna końcowa kwitnienia jest zaburzeniem fizjologicznym, które występuje u niektórych roślin owocujących, gdy rośliny znajdują się pod wpływem określonego zestawu stresorów. Wpływa na niedojrzałe i rozwijające się owoce wielu powszechnie uprawianych warzyw. BER charakteryzuje się śmiercią komórek na końcu kwitnienia lub dnie owocu. Może to prowadzić do częściowego czernienia i wysuszenia owocu oraz widocznej brunatnej zmiany. Jest niszczycielski zarówno dla ogrodników domowych, jak i hodowców komercyjnych, ponieważ choroba ta sprawia, że ​​dotknięte nią owoce są niejadalne.

Cykl życia kwiatu End Rot

W przypadku owoców roślin psiankowatych (pomidory, bakłażany itp.) zgnilizna końców kwiatu pojawia się najpierw w postaci nasiąkniętych wodą plam na dnie rozwijającego się owocu. Zgnilizna końcowa kwitnienia może rozpocząć się dwa tygodnie po zawiązaniu owoców i zwykle dotyka pierwszych owoców powstałych na roślinie. Na papryce plamistość może również zaczynać się na boku owocu. W końcu plama się powiększa, a owoce stają się bardziej podatne na dodatkowe uszkodzenia spowodowane przez owady, grzyby i bakterie. Zgnilizna wierzchołkowa kwiatów wykazuje podobną progresję u dyniowatych, takich jak ogórki, dynia i arbuz.

Objawy gnicia końca kwitnienia

Dwa objawy zgnilizny końcówek kwiatów
BER może wyglądać jak ciemna zgnilizna lub może wyglądać jak oparzenie słoneczne na podstawie owocu. Źródło: Uniwersytet Stanowy w Oregonie

Objawy zgnilizny końcowej kwiatów objawiają się charakterystycznymi oznakami poczerniałego, skurczonego i skórzastego wyglądu na dnie owoców. Może nawet rozprzestrzenić się na połowę owoców. Zazwyczaj objawy pojawiają się na wielu owocach tej samej rośliny, ponieważ jest to stan, który wpływa na całą roślinę. W przypadku dyniowatych, takich jak melony i dynia, zgnilizna końcówek kwiatów może wyglądać podobnie do naturalnego zakończenia niezapylonej samicy kwiatu. BER można pomylić z poparzeniem słonecznym, ale poparzenie słoneczne zwykle objawia się bladą skórzastą plamą na pomidorach i papryce, gdzie owoce są najbardziej wystawione na działanie słońca.

Przyczyny zgnilizny końcowej kwitnienia

Większość badań naukowych zidentyfikowała niedobory wapnia w roślinach jako główną przyczynę BER. Wapń jest niezbędnym składnikiem odżywczym roślin i odgrywa kluczową rolę w regulacji funkcji błony komórkowej i struktury ściany komórkowej. Jednak badania wykazały, że zgnilizna końcówek kwiatów może wystąpić nawet w kontrolowanych warunkach wzrostu przy wystarczającej ilości wapnia w glebie. Prowadzi to naukowców do przekonania, że ​​przyczyną gnicia końcówek kwiatów jest nie tylko niewystarczająca ilość wapnia w środowisku uprawy, ale także problem transportu wapnia i transpiracji przez roślinę. Dodanie większej ilości wapnia do gleby nie jest najlepszym sposobem działania!

Nieregularne podlewanie jest jedną z najczęstszych przyczyn gnicia końcówek kwiatów. Większość warzyw nie radzi sobie dobrze ze stresem związanym z suszą. Ponieważ wapń jest składnikiem odżywczym rozpuszczalnym w wodzie, transport wapnia przez roślinę zależy od tego, czy roślina jest w stanie pobierać wodę w regularnych odstępach czasu poprzez stałą wilgotność gleby.

jakiś brak równowagi w pH gleby może sprawić, że wapń nie będzie rozpuszczalny, a tym samym niedostępny dla roślin.

Aplikuję za dużo nawozu, zwłaszcza zbyt duża ilość azotu, może również hamować pobieranie wapnia przez roślinę; może to nawet obejmować nadmiar samego wapnia! Zbyt dużo azotu sprzyja szybkiemu rozwojowi liści i winorośli, co może prowadzić do niedoboru wapnia w rozwijających się owocach.

Mający wysoki poziom soli w glebach ze spływu soli, połoŜenia w regionie przybrzeŜnym lub z nawozami w postaci soli, mogą równieŜ hamować pobór wapnia. Wreszcie, transport roślin zaczyna się od korzeni rośliny.

Uszkodzenie korzeni może powodować słabe pobieranie składników odżywczych i prowadzić do ogólnego niedoboru w roślinie.

Kontrolowanie zgnilizny końcowej kwiatów

Zgnilizna końcówka kwiatów bakłażana
Bakłażany i inne rośliny psiankowate nie są odporne na BER. Źródło: cristynmagnus

BER jest odwracalny, jeśli zostanie złapany na początku sezonu wegetacyjnego. Nie wszystko stracone! Na przykład rośliny pomidora mogą być ciężkimi producentami, które dają wiele owoców przez cały sezon wegetacyjny i jest prawie nieuniknione, że stracisz część z powodu różnych czynników.

Po zauważeniu oznak gnicia końcówek kwiatów na owocach, należy natychmiast zerwać zaatakowane owoce, aby zapobiec marnowaniu energii przez roślinę na dojrzewanie tych owoców. Następnie spójrz na swój harmonogram nawadniania i dostosuj go, aby upewnić się, że utrzymujesz stałą wilgotność gleby. Mulcz wokół roślin, aby zachować wilgoć. Ogrodnicy mogą uznać nawadnianie kroplowe za pomocne w utrzymaniu podlewania. Jeśli uznasz, że podlewanie nie stanowi problemu, przejdź do wykonania testu gleby, aby sprawdzić inne możliwe przyczyny BER. W większości przypadków okaże się, że wapnia jest wystarczająco dużo, ale test gleby może ujawnić inne problemy, takie jak zakwaszenie gleby, nadmierne nawożenie lub zasolenie gleby.

Zapobieganie gniciu końca kwiatów

Głęboka zgnilizna końców pomidorów
Zgnilizna może znajdować się dość głęboko w dnie owocu. Źródło: Mizzou CAFNR

Jeśli wiesz, że BER jest problemem w Twoim ogrodzie, warto okresowo badać glebę, aby ocenić pH gleby i składniki odżywcze. Ogólnie rzecz biorąc, opatrunek wierzchni z warstwą kompostu może w wystarczającym stopniu uzupełnić składniki odżywcze gleby, więc nie trzeba dodawać do gleby zbędnych chemikaliów, takich jak sól Epsom, chlorek wapnia lub azotan wapnia. Dodanie pokruszonych skorupek jaj do gleby to kolejny z tych ludowych środków, który ma niewielkie podstawy naukowe, ponieważ wapń w skorupkach nie jest natychmiast dostępny dla roślin. Podobnie zmiażdżony tablet zobojętniający kwas nie rozwiąże problemu, pomimo wszystkich twierdzeń, że to zrobi; cierpi na ten sam problem, co pokruszona skorupka jajka.

Ponieważ korzenie są niezbędne dla zdrowia roślin, upewnij się, że rośliny mają zdrowy i rozwinięty system korzeniowy. Na przykład w przypadku roślin pomidora możesz pobudzić większy wzrost korzeni, zakopując sadzonki głęboko na początku sezonu wegetacyjnego. W przypadku uszkodzenia korzeni z powodu choroby grzybowej lub presji szkodników, należy zastosować płodozmian lub zasadzić odporną odmianę, aby zaradzić problemowi

Oprócz zarządzania zdrowiem korzeni, zdrowiem gleby i stresem związanym z wilgocią, innym sposobem na uniknięcie gnicia końcówek kwiatów jest zbieranie odmian owoców lub warzyw, które są bardziej tolerancyjne na niedobory wapnia. Na przykład pomidory śliwkowe i gruszkowe są bardziej podatne niż pomidory okrągłe lub koktajlowe. Tolerancyjne odmiany pomidorów, takie jak Celebrity, Jet Star i Early Girl, są łatwo dostępne w centrach ogrodniczych. W przypadku papryki można wypróbować krótsze i bardziej okrągłe odmiany zamiast dłuższych, smukłych odmian.

Często Zadawane Pytania

BER w cukinii
BER może mieć wpływ na dynię, taką jak cukinia, a także inne produkty. Źródło: avlxyz

P: Czy można odwrócić zgniliznę końcówek kwiatów?

O: Tak, BER można odwrócić na roślinie i jej przyszłych owocach, ale nie można tego odwrócić w przypadku owoców, które już mają BER. Te dotknięte chorobą owoce należy zbierać, aby roślina mogła skupić swoją energię na wytwarzaniu nowych, zdrowych owoców.

P: Czy gnicie końcówek kwiatów jest spowodowane nadmiernym podlewaniem?

Odp.: Nadmierne podlewanie może prowadzić do BER, jeśli nadmiar wody powoduje gnicie korzeni rośliny. Uszkodzone korzenie nie są w stanie tak skutecznie aktualizować wody i innych rozpuszczalnych składników odżywczych, co może skutkować między innymi BER, a nawet śmiercią roślin.

P: Czy sól Epsom pomaga w zwalczaniu gnicia końcówek kwiatów?

Odp.: Dodanie soli Epsom do gleby lub w postaci sprayu nie pomoże w przypadku zgnilizny końcówek kwiatów, a nawet może zaostrzyć problem. Sól Epsom składa się z siarczanu magnezu (magnezu, siarki i tlenu) i nie zawiera wapnia. Dlatego sól Epsom nie może rozwiązać niedoboru wapnia w roślinie.


Zielone kciuki za tym artykułem:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *